Mikä on nimeltään korkeiden upseerien oikeassa kainalossa roikkuvan naruvyyhdin...

Mikä on nimeltään korkeiden upseerien oikeassa kainalossa roikkuvan naruvyyhdin...

Mikä on nimeltään korkeiden upseerien oikeassa kainalossa roikkuvan naruvyyhdin nimi? Mikä on sen tarkoitus ollut alunperin ja mikä merkitys sillä on, että ne ovat kovin erinäköisesti ripustettuja? Jotkut ovat siistinä vyyhtinä ja jotkut menevät ristiin rastiin.

Vastaus

Sotilaiden ja poliisien olalla olevia nauhoja kutsutaan olkapunokseksi tai olkanauhoiksi. Olkapunosten syntytarinoita on monia. Kerrotaan, että alankomaalaisten ja espanjalaisten välisessä sodassa 1567- 1573 eräs espanjalaisten puolella taistellut vallonirykmentti olisi siirtynyt alankomaalaisten puolelle vastalauseena espanjalaisten julmuuksille. Espanjalaisten komentaja suuttui ja uhkasi hirttää koko rykmentin. Vallonirykmentin sotilaat laittoivat hirttosilmukan valmiiksi kaulaansa osoittaakseen, etteivät he pelänneet uhkausta. Sotilaat taistelivat urhoollisesti ja niin köydestä tuli pian urhoollisuuden symboli.
On myös mahdollista, että olkapunoksen lähtökohtana olisi yleinen tarve pitää mukanaan köyttä tai narua. Aikana, jolloin puvuissa ei useinkaan käytetty nappeja, on nyöreillä sidottu vaatteita tai varmistettu ettei hattu putoa maahan taistelun aikana tai ratsastettaessa. On myös arveltu, että nauhoja on käytetty suojaamaan miekaniskuilta.
Eräs tarina kertoo, että Napoleon olisi pyytänyt esikuntapäälliköltään kynää voidakseen tehdä merkintöjä karttaansa. Kynää ei löytynyt ja niinpä Napoleon määräsi upseerin vastaisuudessa ripustamaan kynän nauhalla epolettiinsa.
1700-luvulta lähtien olkanauhat ovat olleet koristus, joiden käyttöä ruvettiin rajoittamaan. Joskus ne olivat kunniamerkkejä, joita myönnettiin upseereille urhoollisuudesta tai käytettiin erityistehtävissä palvelevan tunnuksina.

Tällä hetkellä Suomessa korkeimmat upseerit käyttävät olkapunosta oikealla olkapäällä, punos roikkuu suoraan alaspäin ja on kiinnitetty napinläpeen. Olkapunos on harmaa, paitsi presidentin adjutanteilla punos on kullanvärinen.

Sotilassoittajilla olkapunos voi olla valkoinen, kullanvärinen tai sininen. Olkapunos pidetään yleensä vasemmalla olkapäällä ja sen kuuluu roikkua suorassa. Panssarisoittokunnasta kerrottiin kuitenkin, että joskus soittaja voi kiinnittää punoksen napinläpeen, jotta nauha ei tarttuisi kiinni soittimeen. Mikäli juhlatilaisuudessa käytetään kunniamerkkejä, pitävät sotilassoittajat olkapunosta oikealla olkapäällä, jotta kunniamerkit eivät jäisi punoksen alle.

Myös poliisien juhla-asuun kuuluu olkapunos. Miehistöllä ja alipäällystöllä olkapunos kirkkaansininen, päällystöllä hopeanharmaa ja sitä pidetään oikealla olkapäällä.

Lähteet: Lehtonen, Juhani U. E.: sotilaselämän perinnekirja. Ajatus 2003.

Panssariprikaatin panssarisoittokunta.

http://img.mtv3.fi/mn_kuvat/mtv3/uutiset/kotimaa/julkisuuden_henkilot/75...

http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.mil.fi/ruotuvaki/linna...

http://images.google.com/images?hl=fi&rls=com.microsoft%3A*&um=1&sa=3&q=...

http://www.poliisi.fi/poliisi/home.nsf/pages/8F4DBF0E106E0259C2256B96002...

http://www.poliisi.fi/poliisi/home.nsf/ExternalFiles/virkapukumaarays/$file/virkapukumaarays.pdf

Kommentit (0)

Vastauksesi