mikä on munkkien ja donitsien historia/syntyperä?

mikä on munkkien ja donitsien historia/syntyperä?

mikä on munkkien ja donitsien historia/syntyperä? ei löytynyt netistä miltään sivulta sitä tietoa ja tarvitsen sitä yhteen koulutehtävään.

Vastaus

Varmaan löysitkin netistä seuraavan Wikipedia-artikkelin:

"Munkki tai donitsi on upporasvassa paistettu pala taikinaa. Sen yleisimmät muodot ovat pallo, jonka sisällä on hilloa tai muuta makeaa täytettä, ja renkaan mallinen, joka perinteisesti tehdään kietomalla taikina kepin ympärille. Nykyään käytetään leikkuria, joka leikkaa taikinan keskeltä pienen palasen. Nämä palaset voidaan paistaa erikseen "donitsinreikinä".

Perinteisesti Suomessa on valmistettu seuraavan tyyppisiä munkkeja:

Pallomainen munkki, joka on rasvasta nostettuna kieritelty hienossa sokerissa.
Pallomainen munkki, joka on päällystetty karamellivärillä värjätyllä, tomusokerista valmistetulla kuorrutteella. Tämä versio tunnetaan nimellä berliininmunkki (vaaleanpunainen kuorrute) tai, erityisesti Turun seudulla, piispanmunkkina (valkoinen kuorrute).
Donitsi, joka on toroidin muotoinen rinkula. Donitsissa voi olla erilaisia kuorrutteita sokerista suklaaseen. Kuorrutteen päälle voidaan vielä ripotella erilaisia koristeita kuten nonparelleja tai strösseleitä."

http://fi.wikipedia.org/wiki/Munkki_(leivonnainen)

Kuinka hyvin osaat englantia? Englanniksi Wikipediasta löytyy munkkien ja donitsien historiaa valoittavia artikkeleita:

http://en.wikipedia.org/wiki/Doughnut#History
http://en.wikipedia.org/wiki/Berliner_%28pastry%29

Jospa saisit jonkun kääntämään ne sinulle, jos oma kielitaitosi ei riitä.

Vielä yksi hauska linkki munkkien ja donitsien historiaan:
http://www.elliskaiser.com/doughnuts/history.html

Löytyipä kuitenkin ihan suomeksi tarinaa donitseista ja munkeista:
http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/d-e-f.html#doni
http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/m.html#munk

Nykysuomen etymologisen sanakirjan (2004) mukaan rasvaista leivonnaista merkitsevä munkki-sana perustuu sanan vertauskuvalliseen käyttöön: kun nokare munkkitaikinaa pannaan kuumaan rasvaan, se pullistuu nopeasti hyvinvoivan ruskeakaapuisen munkin kaltaiseksi. Leivonnaisen merkityksessä sana on mainittu Ericus Schroderuksen sanakirjassa 1637.

Kommentit (0)

Vastauksesi