Mikä on mönkä, johon usein mennään?

Mikä on mönkä, johon usein mennään?

Vastaus
05.06.200919:49
16058
31

Asiaa on käsitelty Kielikello-lehden numerossa 4/2001 Matti Räsäsen artikkelissa ”Miksi mennään mönkään?”. ”Mennä mönkään” -ilmauksen rinnalla esiintyy murteissa muoto ”mennä mynkään”, ja jälkimmäinen on itse asiassa murteissa selvästi yleisempi kuin ensiksi mainittu. Siksi luultavasti alkuperäinen muoto on ollut juuri ”mynkään”, etenkin kun version ”mönkään” esiintymät ovat varsin nuoria ja yleensä samalta seudulta kuin ”mynkään”

Perusmuotoa ”mynkä” ei esiinny Räsäsen mukaan murteissakaan eikä muuten kuin taivutettuna muodossa ”mynkään”. Saarijärveltä on tosin kirjattu vanha verbijohdos ”mynkääntyä”, jonka merkitys on ’seota, joutua kadoksiin (vaatteista, esineistä)’. Etelä-Karjalassa ”mönkä” merkitsee ’isoa lainetta’, mutta Räsänen toteaa, että luultavasti sillä ei ole mitään yhteyttä ”mennä mönkään” -ilmauksen kanssa. Merkitykset ovat sen verran erilaiset.

Räsäsen mukaan yksi selitys voisi olla, että ”mönkään” on muodostunut äännesymbolismin pohjalta. Suomen kielessähän on paljon mö-alkuisia ilmauksia, jotka merkitsevät jotakin negatiivista, kuten möhlätä, mökeltää, mörskä ja möhömaha.

Kommentit (0)

Vastauksesi