Mikä merkitys on Raamatussa mainitulla elämänpuulla?

Mikä merkitys on Raamatussa mainitulla elämänpuulla?

Vastaus

Hei!

Elämän puu on yleinen aihe muinaisen Lähi-idän kansojen kulttuurissa. Tavallisesti kyseessä on myyttinen puu, joka antaa kuolemattomuuden.

Raamatussa kerrotaan elämän puun lisäksi hyvän- ja pahantiedon puusta. Ensimmäisen Mooseksen kirjan toisessa ja kolmannessa luvussa kuvataan Eedenin puutarhaa, jonka Jumala luo ihmisen asuinpaikaksi. Puutarhan keskelle hän kasvattaa kaksi puuta: elämän puun sekä hyvän- ja pahantiedon puun. Jumala kieltää ihmistä syömästä hyvän- ja pahantiedon puun hedelmiä, mutta käärme houkuttelee ihmisen rikkomaan Jumalan kieltoa. Aatami ja Eeva karkotetaan paratiisista, jotta he eivät söisi myös elämän puusta.

Joidenkin tulkintojen mukaan elämän puu ja hyvän- ja pahantiedon puu ovat saman puun kaksi nimitystä. Encyclopædia Britannican mukaan kumpikin puu on maailmanpuun ilmentymä.

Vastaavia myyttisiä puuaiheita tunnetaan ympäri maailmaa. Germaanisessa ja skandinaavisessa mytologiassa esiintyvät maailmanpuu sekä Kalevalan Iso tammi. Elämän puun tunsivat myös muun muassa asteekit.

Lähteet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/El%C3%A4m%C3%A4n_puu
http://en.wikipedia.org/wiki/Tree_of_life_(biblical)
http://fi.wikipedia.org/wiki/Hyv%C3%A4n-_ja_pahantiedon_puu
http://fi.wikipedia.org/wiki/Maailmanpuu

Veijola, Timo: Vanhan testamentin tutkimus ja teologia. Luku Elämän puu s. 185 – 201.
http://www.helmet.fi/record=b1567988~S9*fin

Kommentit (0)

Vastauksesi