Mikä merkitys oli vanhojen lankapuhelimien erikoismerkki -näppäimillä?

Mikä merkitys oli vanhojen lankapuhelimien erikoismerkki -näppäimillä?

Vanhoissa näppäin lankapuhelimissa oli kaikissa aina näppäimet joissa olivat * sekä # -merkit eli tähti ja neliö. Myös R -näppäin löytyin vanhoista näppäinpuhelimista. Nykyisinhän tuota neliötä käytetään mm instagramissa, mutta mihin näitä erikoismerkkejä ennen lankapuhelimien aikaan käytettiin? Oliko esim nämä tähti ja neliö merkit käytössä sisäisissä puheluissa esim laitoksissa ja tehtailla? R -näppäimelle en ole käyttötarkoitusta osannut päätelläkään.

Vastaus

Saimme vastauksen Elisan puhelinmuseolta:

"Aikanaan lankapuhelimille oli käytössä ns. "Plus-palvelut" joka tarkoitti tilaajatoiminteita. Ne puolestaan määriteltiin kansallisesti ja kaikki operaattorit sitoutuivat niitä käyttämään, yhdenmukaisesti. 

Tähti ja risuaita liittyivät soitonsiirtoihin, mutta myös moneen muuhunkin toiminteeseen. R-painiketta hyödynnettiin mm. kolmen neuvottelussa ja välikyselyssä. Puhelinvaihteissa toiminteita hyödynnettiin enemmän kuin kotiliittymissä. R-painike oli kiekkovalintalevyllä ja impulssivalintanäppäimillä varustetuissa puhelimissa maadoituspainike, jota käytettiin analogisissa vaihteissa mm puhelunsiirtoon. Myynnissä oli myös laite jolla maadoituspainike voitiin muuttaa katkaisupainikkeeksi.

Puhelimen näppäimistöltä aktivoitavat toiminteet osoittautuivat monimutkaisiksi. ISDN puhelimissa/liittymissä olikin sitten merkittävästi enemmän toiminteita."

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi