Mikä mahtaa olla ruoanlaittoon käytetty yrtti (tansk. ja engl.) geranium suomeksi?

Mikä mahtaa olla ruoanlaittoon käytetty yrtti (tansk. ja engl.) geranium suomeksi?

Vastaus

Kyseessä lienee (tuoksu)pelargoni.

Sinänsähän tieteellinen nimi Geranium on kurjenpolvien sukunimi (esim. Geranium sylvaticum, metsäkurjenpolvi), mutta englannin kielessä sanaa geranium - pienellä alkukirjaimella, toisin kuin tieteellisessä nimessä - käytetään pelargonista. Esim. Net MOT -sanakirja antaa sanalle geranium seuraavat käännökset:

geranium /dʒɪ'reɪnɪəm/ s kasv
1 pelargonia (Pelargonium)
2 kurjenpolvikasvi (Geraniaceae)
 (Sanakirja käyttää virheellistä suomenkielistä muotoa "pelargonia". Virallinen suomenkielinen nimi on pelargoni.)
 
Puolestaan isolla alkukirjaimella kirjoitettu Geranium selitetään samassa lähteessä näin:
kurjenpolvi (Geranium)
kasv cranesbill
 
Tietty sekavuus nimikäytännössä johtunee siitä, että aikaisemmin Geranium on ilmeisesti ollut sekä kurjenpolvien että pelargonien tieteellinen sukunimi, ennen kuin pelargonin tieteelliseksi nimeksi muutettiin Pelargonium. En ole kuullut, että kurjenpolvia käytettäisiin yrtteinä, tiettyjä pelargonilajikkeita kylläkin.
 
Tietoa pelargonien käytöstä yrttinä löytyy esimerkiksi Henriette Kressin sivustolta: https://www.henriettes-herb.com/fi/hk-pelakuut.html
Myös puutarha.netissä on käyty keskustelua erilaisten pelargonilajikkeiden maustekäytöstä: https://puutarha.net/keskustelut/2691999/maustepelargoni_gourmee_geranien_pelargonium
 
Monista yrtti- ja huonekasvikirjoista löytyy varmasti lisää tietoa pelargonien käytöstä mausteena. Esimerkiksi Jekka McVicarin Suuri yrttikirja ( http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C__Rb1667749__Ssuuri%20yrttikirja__Orightresult__U__X7?lang=fin&suite=cobalt ) kertoo mausteiksi sopivista lajikkeista ja varoittaa myös, että sitruunapelargoneja ei kannata käyttää mausteena, koska ne aiheuttavat vatsavaivoja. 
 
Kommentit (0)

Vastauksesi