Mikä mahtaa olla lisäravinnemarkkinoiden koko tällä hetkellä?

Mikä mahtaa olla lisäravinnemarkkinoiden koko tällä hetkellä?

Hei!

Mikä mahtaa olla lisäravinnemarkkinoiden koko tällä hetkellä? Lisäravinnealalla tarkoitan kaikkia synteettisesti valmistettuja tuotteita, esim. vitamiinit, proteiinijauheet, lisäravinnepatukat, palautusjuomat jne.

Entä mikä on superruokamarkkinoiden koko tällä hetkellä? Superruoilla tarkoitan kaikki luonnollisia ja eksoottisia ruokia, jotka ovat erittäin ravintorikkaita tai niillä väitetään olevan ihmisen terveydelle poikkeuksellisen terveellisiä vaikutuksia (www.superfoodit.com)

Vastaus

Hei,

tietojen löytäminen oli visaista, mutta tässä jotain saaliiksi jäänyttä: Vuonna 2009 ravintolisien myynti maailmanlaajuisesti oli noin 81,2 miljardia dollaria. Tuolloin vuoden 2010 myynniksi ennustettiin 83,6 miljardia dollaria.

Suomen ravintolisämarkkinoiden koosta en valitettavasti löytänyt tietoa. Tiedustelin Tilastokeskuksesta tiedetäänkö siellä mitään tahoa, joka kokoaisi myyntilukuja Suomen ravintolisämarkkinoista. Tilastokeskuksesta kerrottiin, että siellä ei tehdä tuotekohtaisia myyntitilastoja ja että ravintolisien myyntimääriä ei kukaan tilastoi valtakunnallisesti.

Tullihallituksen "Uljas-ulkomaankauppatietokannasta" http://uljas.tulli.fi/ löytyy niiden tuonti Suomeen, mikäli niillä on oma tullinimike. Tullattavien tuotteiden nimikkeistö ja luokitukset: http://www.tulli.fi/fi/suomen_tulli/ulkomaankauppatilastot/luokitukset/c...

Superruoan myynnistä on vielä vaikeampi saada tietoja, koska termin superfood / superruoka käyttöä ei säädellä mitenkään. Periaatteessa kuka tahansa voi nimittää mitä tahansa ruokaa superruoaksi tai käyttää super-etuliitettä kuvaamassa jotain ruoka-ainetta: supermehu, supermarja, superhedelmä jne. Superruoka-nimitystä käytetäänkin nimenomaan markkinamielessä: monet aivan tavalliset ja tutut ruoka-aineet, kuten suomalaiset metsämarjat, ovat yhtä ”supereita” kuin kalliit muualta tuodut tuotteet.

Eräs tutkimuslaitos on kuitenkin arvioinut, että tuotteita, jotka sisältävät mm. acaita, mustikkaa, kirsikkaa, kookosöljyä, karpaloa, seljaa, gojia tai nonia, myytiin 228 miljoonalla dollarilla maaliskuusta 2010 maaliskuuhun 2011. Artikkelista ei oikein selviä, koskeeko arvio myyntiä Yhdysvalloissa vai koko maailmassa.

Suomen osalta en arvioita superruokien myynnistä löytänyt.

Verkkolähteet, joissa lisätietoja:

Dietary & Nutritional Supplements – A Changing Landscape
http://www.colorcon.com/literature/Corporate/eNewsletter/2010/Q2%20Nutri...

Does ‘Super Fruit’ Live Up To The Super Claims?
http://miami.cbslocal.com/2011/05/05/does-%E2%80%98super-fruit%E2%80%99-...

Kommentit (0)

Vastauksesi