Mikä mahtaa olla bataatin hiilijalanjälki? Millä tapaa bataatteja kuljetetaan Suomeen?

Mikä mahtaa olla bataatin hiilijalanjälki? Millä tapaa bataatteja kuljetetaan Suomeen?

Vastaus

Bataatti on lämpimien alueiden viljelyskasvi, joka ei kestä alle 10 asteen lämpötiloja. Sitä ei siis voi kasvattaa Suomessa. Suurin osa Suomessa myytävistä bataateista on kasvatettu Yhdysvaltojen eteläosissa.

Yleensä hedelmät ja kasvikset kuljetetaan Suomeen meriteitse, joten yksittäisen bataatin kuljetukseen käytetty hiilidioksikuorma ei ole suuri. Ruoan hiilijalanjälkeä pohdittaessa tulisi tarkastella myös sen tuotantotapaa. Kasvihuoneissa ja kovalla kastelulla tuotetut kotimaiset vihannekset saattavat vaatia yllättävänkin paljon energiaa (varsinkin talviaikana). Samaan aikaan etelässä voidaan tuottaa avomaalla suuria määriä ruokaa vain pienellä energiapanostuksella.

Joidenkin tutkimusten mukaan bataatin tuotannon hiilijalanjälki on suhteellisen pieni (0,22 CO2eq per kg), vain vähän perunaa (0,18 CO2eq per kg) suurempi:
https://pdfs.semanticscholar.org/03cc/fa388a1eb1dd4b8c53cb48352bb51515daae.pdf

Jos haluaa syödä ilmastoystävällistä ruokaa, niin olennaisinta olisi aina suosia kasviksia lihan sijasta. Lisäksi olisi hyvä ostaa aina sesongin mukaisia kasviksia eli kesäisin Suomessa tuotettua ja talvella sitten jostain muualta tuotua.

Kannattaa tutustua Yleisradion sivuilta artikkeliin, jossa pohditaan miten valita ympäristöystävällisiä kasviksia:
https://yle.fi/uutiset/3-10470769

Kommentit (0)

Vastauksesi