Mikä luonnonvoima liikuttaa taivaankappaleita hurjaa vauhtia?

Mikä luonnonvoima liikuttaa taivaankappaleita hurjaa vauhtia?

Vastaus
06.12.201717:51
34849
31

Painovoima. Kaikki kappaleet vetävät toisiaan puoleensa, painavammat kappaleet enemmän kuin keveät. Mikäli kappaleella (planeetta, meteori jne.) ei ole alkunopeutta johonkin muuhun suuntaan, se putoaa kohti jotain lähellä olevaa isoa kappaletta. Esimerkiksi Maa putoaisi Aurinkoon, mutta koska Maalla on n.30km/s nopeus "sivuttain" Aurinkoon, se kiertää Aurinkoa sellaisella radalla ja etäisyydellä, joka juuri ja juuri kumoaa Auringon vetovoiman. Tarkkaan ottaen Maan rataan vaikuttaa myös muut Aurinkokunnan planeetat. 

Mikä sitten on antanut Maalle alkunopeuden? Aurinkokunnan muodostuessa kaasupilvestä, materia kerääntyi painovoiman vaikutuksesta planeetoiksi ja Auringoksi. Osa materiasta meni kohti Aurinkoa ja jäi sinne. Osa ei mennytkään suoraan kohti Aurinkoa vaan muiden "kokkareiden" painovoiman vaikutuksesta hieman ohi kunnes Aurinko kiskoi sen taas takaisinpäin ja miljoonien vuosien jälkeen saavutettiin nykyinen tasapaino, jossa alkuperäinen materia on kerääntynyt Aurinkoa kiertäviksi planeetoiksi sellaisille radoille, että niiden massa ja nopeus kumoavat Auringon vetovoiman.

Aurinkokunnan ulkopuolelta tuleva komeetta tai meteori on saanut vauhtinsa jossain toisessa aurinkokunnassa samalla lailla, mutta on jostain syystä karannut ja lähtenyt etenemään johonkin suuntaan. Koska avaruudessa mikään ei jarruta vauhtia, kappale jatkaa samalla nopeudella eteenpäin ikuisesti, kunnes osuu jonkin toisen taivaankappaleen painovoimakenttään ja poikkeaa sen vuoksi radallaan johonkin suuntaan tai törmää toiseen kapaleeseen.

Kommentit (0)

Vastauksesi