Mikä laulu: Olen välke sinessä eetterin?

Mikä laulu: Olen välke sinessä eetterin?

Yle Areenassa on pari kertaa ollut katsottavissa ”Nyrkin ja hellan välissä”, josta ohjelmatieto kertoo, että kyseessä on1940-luvun elokuviin pohjautuva tragikomedia ja melodraama. Taivaan porteilla ja kosken kuohuissa kohtaa suomalaiselämän koko tunteitten kirjo. O: Marja Pensala, 1997. Nyrkin ja hellan välissä sisältää kuvia muun muassa seuraavista elokuvista:
Anja tule kotiin
, Lapseni on minun
, Lumisten metsien tyttö, 
Nuoruus sumussa, 
Pimeänpirtin hävitys ja 
Synnin puumerkki. Jossain kohtaa tuota kooste-elokuvaa nainen, selvästi ihka aito iskelmätähti, laulaa jollain ulkoilma(tanssi?)lavalla laulua, jonka sanat siinä lyhyessä pätkässä menevät kaiketi näin: ”Olen välke sinessä eetterin, olen huokaus solussa ruohon Sano milloinka saankaan armahin sun pääsi syliini tuohon? Olen jäinen kyynel jo sielultain, olen kipinä kuumilta mailta Sekä onneni on, minkä salaa sain, ajatuksilta onnekkailta Minä keinuin pilvillä uuvuksiin, minä liu’uin heinikkoiseen Et sä tiennyt, ken itki niittyyn niin, ken hukkui hallaan öiseen” Huikeat, lähes leinomaiset sanat, eikö? Olisiko tietoa sanoittajasta, säveltäjästä ja esittäjä? Kaikki tieto otetaan ilolla vastaan.

2 vastausta

Valitettavasti etsimäsi laulun tietoja ei löytynyt.

Marja Pensalan elokuvassa Nyrkin ja hellan välissä on katkelmia noin viidestäkymmenestä elokuvasta. Lista niistä löytyy alla olevasta linkistä.

Mahtaisiko joku lukijoistamme tunnistaa kappaleen?

Kommentit (0)
03.07.201714:13
210
60

Nyt kun Marja Pensalan loistava uusioelokuva on tulossa uusintana televisioon ja Areenaan, satuin tänne ja onnistuin selvittämään vastauksenkin, tosin en ihan kokonaan: Vieno Kekkonen laulaa kappaletta elokuvassa Kohtalo tekee siirron (1959), ja Elonetin tietojen mukaan kappale on nimeltään vain "Olen välke" ja säveltäjä on (kuinka muuten) Toivo Kärki. Sanoittajasta Elonetissä ei ole tietoa, joten hänen henkilöyttään voi vain arvailla enemmän tai vähemmän perustellusti. Ellei jostain löydy parempaa tietoa?

Lauri Itäkannas

Yle Teema

Kommentit (0)

Vastauksesi