Mikä on kotikissan huippunopeus? Entä koiran?

Mikä on kotikissan huippunopeus? Entä koiran?

Vastaus

Rakenteeltaan kissa on erikoistunut juoksemaan lyhyitä matkoja. Pikkupedon ruumiin on mukauduttava nopeisiin kiihdytyksiin ja voimakkaisiin pinkaisuihin, mutta toisaalta sen on myös pystyttävä ketteriin suunnanmuutoksiin. Juostessa mirrin raajat ojentuvat kokonaan ilmaan. Selkäranka on kuin notkea jousi, joka taipuu etujalkojen koskettaessa maata. Takalisto voikin jatkaa liikettä sulavasti ja tauotta eteenpäin. Kisuli lisää vauhtiaan venyttämällä kehonsa täyteen pituuteen ja pidentämällä loikkia. Sen ei tarvitse koskettaa tassuillaan tiheämmin maata. Laukassa tassujen ja maan välinen kitka ei enää lainkaan hidasta katin menoa.

Täydessä vauhdissaan kesykissa pääsee yhdellä loikalla eteenpäin kolme kertaa oman pituutensa. Se auringonläikässä veltot ketarat ojossa ja maha paljaana makoileva karvakasa siis pystyy tarvittaessa pyrähtämään lähemmäs 50 kilometrin tuntinopeudella.

Koiraroduista nopein on englanninvinttikoira (greyhound), joka jalostettiin metsästäjäksi jo satoja vuosia sitten. Nopeuden salaisuus on kevyessä, mutta lihaksikkaassa rakenteessa, äärimmäisen taipuisassa selkärangassa ja laukka-askelluksessa, jossa tassut koskettavat maata vain kahdessa laukan neljästä vaiheesta. Tällä jalolla hauvalla on suurempi sydän ja enemmän nopeita lihassoluja kuin millään muulla koirarodulla. Raajat ovat pitkät ja varsinkin takajalat huomattavan lihaksikkaat.

Greyhound on takaa-ajon mestari, joka voi hetkellisesti saavuttaa jopa 70-80 kilometrin tuntinopeuden. Ratakilpailuissa koiran keskinopeus on juostavan matkan pituudesta riippuen 55-60 km/h.

Mutta kyllä kissa pääsee useimmilta perässään pinkovilta koirilta karkuun – ainakin lähimpään puuhun asti.

Asiaa kissan liikkumisesta:
Taylor, David: Kissojen maailma. WSOY, 1990.
http://www.catcustomer.com/how-fast-can-cats-run/

Tietoa englanninvinttikoirasta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Greyhound
http://fi.wikipedia.org/wiki/Englanninvinttikoira
http://www.run-up.fi/greyhound.htm
http://www.jakkelehtonen.fi/katiska/faq/31-greyhound-faq/287-laukka

Maailmalla ylläpidetään tilastoja vinttikoirien ratajuoksukilpailuista eri matkoilla:
http://www.greyhound-data.com/timebased_statistics.htm

Tässä esimerkiksi Englannissa tänä vuonna 480 metrin matkalla juostuja tilastoaikoja:
http://www.greyhound-data.com/db.php?masterbreeders=10&raceland=UK&year=...

Kommentit (0)

Vastauksesi