Mikä kirja / tutkimus: Kasvaimen löytymisen todennäköisyys suhteessa diagnosointiaikaan?

Mikä kirja / tutkimus: Kasvaimen löytymisen todennäköisyys suhteessa diagnosointiaikaan?

Luin joskus viime vuosikymmenellä (aikahaarukka ehdottomasti ennen vuotta 2010, ja todennäköisesti vuoden 2005 jälkeen – itse kirja voi toki olla vanhempi) jostain suomenkielisestä tietokirjasta tutkimuksesta, jossa oli tutkittu lääkäreiden kykyä diagnosoida pahanlaatuisia syöpäkasvaimia röntgenkuvasta. Osa lääkäreistä pystyi löytämään kasvaimen lähes sataprosentti- sella varmuudella ja virhediagnooseja sattui harvoin. Osalla virhediagnoosit olivat tavallisempia, ja oikeita kasvaimia jäi huomaamatta. Taustamuuttujia analysoimalla selvisi, että lääkärien työkokemuksella, jatkokoulutukseen osallistumisella, palkalla ja monella muulla muuttujalla ei ollut vaikutusta diagnosointitaitoon. Lopulta löytyi muuttuja, joka erotteli taitavat diagnosoijat vähemmän taitavista. Ne lääkärit, jotka käyttivät yli kymmenen minuuttia röntgenkuvan tarkastelemiseen, tekivät lähes aina oikean diagnoosin. Vastaavasti ne lääkärit, jotka käyttivät kuvan tarkastelemiseen minuutin tai kaksi, tekivät huonoja diagnooseja. Niin hyvä tarina että haluaisin penkoa sen todenperäisyyttä, mutta en kuollaksenikaan muista missä kirjassa tämä oli. Olin lähes varma että kyseinen kirja on Juhani Seppäsen Hullu työtä tekee, mutta eipä ollut. Olen käynyt jo muutamasta ehdokkaasta (epub-sähkökirjasta sanahaulla) läpi että kyseessä ei ole ainakaan: - Leppoistamisen tekniikat - Hullu työtä tekee Lisäksi katsoin seuraavien suomennettujen kirjojen englannikielisistä alkuteoksista ei löytynyt - Kerralla valmista (Getting Things done) - Slow! Elä hitaammin Joku työelämää ja kiirettä kritisoiva kirja se oli, mutta mikä? Kuka muistaa?

Vastaus

Kysyjä antaa etsimästään kirjasta varsin hyviä vihjeitä ja aikahaarukkakin on avuksi, mutta niinpä vain jäi kirja löytymättä. Varmaankin monikin vastaajistamme yritti näiden tuntomerkkien avulla päätellä mikä teos on kyseessä. Vastaaja googlaili tutkimusta lisäksi verkosta sekä suomen- että englanninkielisin hakulausein, mutta eipä tärpännyt tälläkään tavalla.

Helmet-hakuja tehtiin seuraavilla hakusanoilla:  "ajanhallinta", "ajankäyttö", "työelämä" ja "kiire". Ne antavat sen verran runsaasti tuloksia, ettei kaikkia teoksia ryhdytty tutkimaan. Kysyjä voisi vielä itsekin testata niitä. Jos kirja on helmet-kirjastoihin hankittu, voisi se putkahtaa näillä hakusanoilla esiin ja saattaisit ehkä tunnistaa sen hakutulosten joukosta.

Ja tietysti, jos edellä kuvailtu tutkimus herättää lukijoissamme muistikuvia, laittakaa tänne vinkkiä mistä mahdollisesti kannattaisi etsiä.

Kommentit (0)

Vastauksesi