Mikä kimalaisia houkuttelee vaaleansinisessä värissä?Naapurin uima-altaassa on...

Mikä kimalaisia houkuttelee vaaleansinisessä värissä?Naapurin uima-altaassa on...

Mikä kimalaisia houkuttelee vaaleansinisessä värissä?

Naapurin uima-altaassa on alkukesästä saakka lillunut pörriäisiä. Syyttävä sormi osoitti meihin, sillä tarhaamme mehiläisiä. Hankin pihalle lasten vaaleasinisen uima-altaan josko mehiläiset joisivat siitä. Muutaman päivän päästä allas oli täynnä kuolleita kimalaisia. Myös naapurin uima-altaan pörriäiset paljastuivat kimalaisiksi. Ne näyttävät päättävän päivänsä juuri vaaleansinisiin altaisiin. Sadevesitynnyreissä tai pienessä luonnonlammessa josta mehiläiset vettä hakevat ei kimalaisia näy.

Tänä vuonna kimalaisia ja ampiaisia onkin ollut huomattavan paljon, mikä niiden kannat elvytti?

Vastaus

Mehiläiset ja kimalaiset näkevät sinisen hyvin. Sen sijaan spektrin toisessa päässä sijaitsevaa punaista eivät näe hyönteisistä ilmeisesti kuin päiväperhoset. Monet pölyttäjät, kuten kimalaiset aistivat myös ultraviolettivaloa.

Kimalaiset ovat ilmeisesti erehtyneet pitämään uima-allasta kukkamerenä. Esimerkiksi vaaleansininen lemmikki on tänä vuonna kukkinut paikoin runsaina mattoina.

http://www.tiede.fi/kysyasiantuntijalta/vastaus.php?id=2174&k=2
http://www.hoksaa.net/elaintennako.html
http://luontoliitto.fi/pihka/tehtavat/kaikkialla/varit.html

Kimalaisten määrä Suomessa on pitkälti riippuvainen sääolosuhteista. Jos siinä vaiheessa kun talvehtineen naaraskimalaisen munista kuoriutuu työläisiä, sää on huono, työläisiä kehittyy vain vähän tai ne ovat pienikokoisia. Työläisten tehtävä on puolestaan tässä vaiheessa huolehtia naaraasta, joka alkaa munia seuraavaa sukupolvea. Mikäli kelit jatkuvat edelleen epäsuotuisina ja ravintotilanne on heikko, vähäiset työläiset eivät jaksa huolehtia naaraasta ja koko seuraava sukupolvi voi tuhoutua. Näin kävi parina kolmena edellisenä kesänä ja kannat romahtivat. Tänä vuonna kelit ovat olleet suotuisat, niinpä kimalaisia on paikoin jopa runsaasti.

Suomen parin vuoden takainen vähäinen hyönteisten määrä ei liity samanaikaiseen Yhdysvalloissa sattuneeseen mehiläiskatoon. Siellä kannan romahduksen aiheutti ilmeisesti pörriäisten keskuudessa levinnyt sairaus.

http://yle.fi/uutiset/luonto_ja_ymparisto/2009/07/suomen_kimalaiset_elpy...

Kommentit (0)

Vastauksesi