Mikä kielistä on lähimpänä kieliperheen kantakieliä?

Mikä kielistä on lähimpänä kieliperheen kantakieliä?

Hei, esittämäni kysymys ei todennäköisesti mahdu itse kysymyspalstaan, mutta esittämäni kysymys on moniosainen: Mikä indoeurooppalaisista kielistä on lähimpänä kantaindoeurooppalaista kieltä, mistä nykyiset indoeurooppalaiset kielet pohjahtuvat? Entä mikä uralilaisista kielistä on kaikista lähimpänä kantauralia, jota puhuttiin tuhansia vuosia sitten Ural-vuoriston ja Volgan maaston välillä vai onko edes mahdollista tältä osin vastata suoralta kädeltä?

Vastaus

Tähän kysymykseen saimme asiantuntija-apuna Helsingin Yliopistosta indoeuropeistiikan tohtori Jouna Pyysalolta. Hän vastaa indoeurooppalaisten kielten osalta seuraavasti:

”Vanhimmat tunnetut indoeurooppalaiset kielet ovat nk. anatolialaiset kielet vähän-aasian alueelta (nyk. Turkki), heetti, palai, nuolenpääluuvi ja hieroglyfiluuvi. Näitä kieliä voidaan pitää vanhimpina paitsi siksi, että ne ovat varhaisimmat tavatut, myös siksi, että niissä on tapahtunut vähiten äänteenmuutoksia ja siksi, että niissä ei ole vielä yhtä runsaasti muuta johtamista kuin muissa ryhmän kielissä.

Indoeurooppalaiset kielet ovat nk. protoindoeurooppalaisen kantakielen perillisiä, ja muuntuneet omikseen kutakin kohdanneiden äänteenmuutosten johdosta tavalla, jota PIE Lexicon-tutkimusohjelmamme kartoittaa parhaillaan osoitteessa (olemme hetken huoltotauolla, mutta linkin pitäisi toimia pian):

http://pielexicon.hum.helsinki.fi

Uralilaisten kielten erityisasiantuntijaa ei ollut tavoitettavissa.

Kommentit (1)
Kysyjä ehkä tarkoittaa nykyään puhuttuja kieliä. En ole asiantuntija, mutta islanti o... Kysyjä ehkä tarkoittaa nykyään puhuttuja kieliä. En ole asiantuntija, mutta islanti on lähinnä muinaisskandinaavia. Toisaalta tämäkin oli germaaninen kieli, joten mikä sen asema tässä asetelmassa on? Mikä romaanisista kielistä on lähinnä latinaa? Kirjoitusasulta espanja ja italia verrattuna vaikka ranskaan tai portugaliin. Mutta sitten on pienenmpiä kieliä, kuten oksitaani, joita tavallinen matkailija ei tunne. Entä luetaanko esim Italian paikalliskielet omiksi kielikseen. Olen nähnyt arvion, että espanja eli kastilia olisi lähinnä latinaa, kas syrjäseuduilla (Kastilia) arkaismit voivat säilyä. Ja mikä on kriteeri? Kielioppi vai lainasanojen määrä vai ääntämys? Ammattilaiset osaavat tietenkin sanoa enemmän. Jännä nähdä kunhan ehtivät vastata.
16.7.2016 07:24 Eero Tuominen 1983

Vastauksesi