Mikä on kestävin posliinilaatu, josta valmistetaan astioita?

Mikä on kestävin posliinilaatu, josta valmistetaan astioita?

Mikä on kestävin posliinilaatu, josta valmistetaan astioita? Englanninkielisillä sivuilla mainitaan luuposliinin olevan kaikkein kestävintä, pitäneekö paikkansa? Lähinnä vertailu vitroposliini-luuposliini kiinnostaa, näistä kahdesta kun nykyastiastot taidetaan pääasiassa valmistaa.
Kiitos :)

Vastaus

Vitroposliini ja luuposliini ovat ns pehmeäposliineja.

Luuposliini sisältää kalsinoitua luutuhkaa, kaoliinia sekä cornish stonea. Se on tunnettua valkoisuudestaan, läpikuultavuudestaan ja hyvin suuresta lujuudesta poltettuna.

Vitroposliini sisältää kaoliinia, maasälpää, kvartsia sekä cornish stonea.
Fiskars Homen laadunhallinnasta saadun tiedon mukaan käyttöastiat valmistetaan nykyään enimmäkseen vitroposliinista.

Luuposliinista ei valmisteta käyttöastioita, koska luuposliinin valmistusprosessi on paljon monivaiheisempaa kuin muiden posliinilaatujen, lisäksi esineiden valmistusprosessi edellyttää yleensä paljon käsityötä, joten astioista tulee siten myös kalliimpia.

Sekä luu- että vitroposliini ovat hyvin kestäviä ja lujia materiaaleja. Mutta käyttöesineiden kestävyyteen ja lujuuteen vaikuttaa myös esineen valmistustekniikka. Pehmeäposliinilajit ovat matalapolttoisempia kuin ns. kovaposliinilajit,joten poltetun massan kovuus on heikompi kuin kovaposliinin. Pehmeäposliinista valmistetut esineet pyritään tekemään paksummiksi ja pyöreämmiksi, jotta ne kestäisivät paremmin kolhuja.

Keramiikan ominaisuuksista voi lukea lisää alla olevista teoksista:
Keramiikka : materiaalit, tekniikat, työvälineet / Steve Mattison, 2004.
Keramiikan materiaalit / Heikki Jylhä-Vuorio, 2002.

Kommentit (0)

Vastauksesi