Mikä käyttötarkoitus oli vanhojen taskulamppujen värikalvoilla?

Mikä käyttötarkoitus oli vanhojen taskulamppujen värikalvoilla?

Monet viime vuosikymmenten lapset muistavat varmasti lapsuudestaan litteät muoviset -tai peltiset taskulamput, joissa valon värin pystyi värikalvon ylös nostamalla muuttamaan punaiseksi tai vihreäksi, ja olikohan armeijan versiossa vielä sininenkin värikalvo. Mutta mikähän käyttötarkoitus näillä värikalvoilla on alunperin ollut? Armeijan lamppujen väreillä lienee ollut omat käyttötarkoituksensa sotilaskäytössä, mutta mikä oli tavallisille kuluttajille arkikäyttöön suunnattujen taskulamppujen vihreiden ja punaisten värikalvojen käyttötarkoitus?

2 vastausta

1960-luvulla syntynyt vastaaja muistaa myös nuo taskulamput. Ainakin neliskanttisessa kotimaisessa Auri-lampussa oli valon värivaihtoehtoina vihreä ja punainen. Itä-Saksassa valmistettiin Artas-lamppuja ja niissä oli myös mahdollisuus värikalvolla vaihtaa valon väriä (Artas signal -malli). Muitakin vastaavalla mekanismilla varustettuja saattoi olla tarjolla.

Mitään erityistä käyttötarkoitusta värikalvoille ei aikoinaan juuri taidettu tavallisten kuluttajien käytössä keksiä, eikä sellaisia kaiketi niiden markkinoinnissakaan tuotu esiin. Vastaaja ei ainakaan löytänyt omissa tutkimuksissaan mitään tähän viittaavaa. Lapsena tällainen taskulamppu oli kyllä tavallista kiehtovampi.

Kommentit (0)
01.04.201800:25
30424
62

Faijalla oli se 50-luvun poliisiversio, jossa on sininen, punainen ja vihreä valo, lamppu merkkiä Daimon. Vastaavanlaisia oli käytössä myös rautatieläisillä. Laiva- ja ilmaliikenteessäkin on valoilla tarkoituksensa, en tiedä, onko niissä organisaatioissa käytetty kyseistä lamppua, näkyvyys ei ehkä ole riittänyt. Luulen, että sitä metallista ei alunperin myytykään tavalliseen siviilikäyttöön, vaan valmistettiin ainoastaan viranomaisille tms. Miten lie partio? 

.Väreillä on ollut normaalit käyttötarkoituksensa.. Kullakin organisaatiolla on ollut/on omat ohjeensa siitä, mitä valoa ja montako väläystä missäkin tapauksessa näytetään.

Jos tehoa lampussa piisaisi, olisi sillä edelleen kenelle tahansa siviilille selkeä käyttötarkoitus: varoittaa esim. liikenneonnettomuuksissa tai muissa vaaratilanteissa, ohjata pelastajia, apuvoimia ja yleisöä ja ilmoittaa, mitä reittiä voi päästä paikalta pois turvallisesti. Minullakin on vielä se vanha lamppu tallella, se toimii, ja jos olisi auto, pitäisin sitä siellä mukana. Olisi kätevä retkeilijälläkin, mutta vähän painava kantaa. Valitettavasti sen teho on heikko, ja nykyiset led-käsivalaisimet yms. toimivat siinä mielessä paremmin. Niissäkin on saatavilla sinisiä, vihreitä ja punaisia suotimia, kalvoja tms.

Lampuissahan oli myös nahkainen lenkki, ehkä myöhemmin muuta materiaalia, josta sen voi ripustaa kulkijan/hiihtäjän rinnalle/selkään/hihaan/vyöhön näyttämään valoa tai varoittamaan, että tässä mennään, tai kiinnittää polkupyörään, potkukelkkaan, suksisauvaan, rollaattoriin, lastenvaunuihin jne. varoittamaan muuta liikennettä. Toimi myös lyhytaikaisesti pyörän väliaikaisena valona, jos tavallinen lamppu rikkoutui eikä matkassa ollut muuta vaihtoehtoa. 

Versiot edelleen yksinkertaisimmillaan: sininen: hälytys, punainen: seis, vihreä: ok.

Linkin takana uuden led-valaisimen yhteydessä on mainittu värien hyötykäyttövaihtoehtoja, jotka ovat toki ainakin osittain olleet mahdollisia jo 50-luvulla, vaikka lamppu on ollut heikkotehoinen.

Ennen vanhaan poliisin varoitusvalokin on ollut punainen,  mm. autoissa vilkkuivat punaiset lamput. Nyt on käytössä sekä sinisiä että punaisia valoja.

Esim. poliisiasemien edessä palavilla valoilla on pitkä ja mielenkiintoinen historia, joka esim. Yhdysvalloissa alkaa Hollannin alueen vapaaehtoisten vartijoitten kantamista vihreistä valoista. Mitä punaiseen tulee, sillä on taas omat, nyt lähes unohdetut merkityksensä prostituoitujen kantamista punaisista lyhdyistä, joista tulee ns. "punaisten lyhtyjen alue". Ehkä siksi hälytysajoneuvojen valot vaihdettiin sinisiksi, tai ehkä joku teki tutkimuksen siitä, mitä etuja sinisellä valolla on, sen mahdollisella paremmalla näkyvyydellä ja kenties rauhoittavalla (?) vaikutuksella.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi