Mikä kasvi on palkoheinä, jota Kalevalan runon mukaan tarvittiin oluen valmistuksessa?

Mikä kasvi on palkoheinä, jota Kalevalan runon mukaan tarvittiin oluen valmistuksessa?

Muita oluessa käytettyjä aineita olivat kävyt, mahdollisesti kuusenkerkät, ja mesi eli hunaja. Käymään olut lähti karhun tai karjun kuolalla.

Vastaus

Aimo Turusen laatiman Kalevalan sanakirjan mukaan palkoheinä tarkoittaa hernekasvia, hernettä, kun taas Raimo Jussilan Kalevalan sanakirja antaa palkoheinälle merkityksen pernaruoho (Sisymbrium). 

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkistosta vastattiin, että alkuperäinen runo on peräisin Hietajärveltä. Kyseessä on hyvin paikallinen sana, joka tässä tapauksessa tarkoittaa sitä, mitä laulaja itse on tarkoittanut tai mitä sillä Hietajärvellä on tarkoitettu. Tarkka merkitys jää siis tällä erää salaisuudeksi.

Oluen syntyruno sisältyy Kalevalan 20. runoon, ja palkoheinä mainitaan riveillä 329 ja 330.  Jos runon lukee tarkkaan, siitä käy ilmi, että kyseistä palkoheinää ei laiteta olutsammioon, vaan ”Kalevatar, kaunis neiti” poimii sen lattialta, vie ”Osmottarelle,  oluen sepälle”, joka hieroo sitä kämmenissään ja reisiään vasten, jolloin siitä syntyy mehiläinen. Mehiläinen lähetetään noutamaan mettä, ja tämä mesi sitten lisätään oluen aineksiin.

Kommentit (0)

Vastauksesi