Mikä jännite riittää mihinkin?

Mikä jännite riittää mihinkin?

Heippa! Sain syntymäpäivälahjaksi (13v) sähkömittarin lähinnä nyt näiden paristojen ja akkujen mittaukseen, koskapa toi verkkovirta on minulle vielä liika vaarallinen. Huomasin, että esim. AAA-pariston jännitteen laskiessa alle 1,25 V:n se ei enää toimi MP3-soittimessani, mutta esim. otsalampussani pelittää. Löytyisikö jostakin jonkinlaista taulukkoa, josta ilmenisi mikä jännite vielä riittää AAA ja AA-paristoilla mihinkin käyttöön (kellot, kaukosäädöt, kannettavat tms. paristokäyttöiset laitteet), joita kodistamme löytyy hyvinkin paljon. Iso homma olis mittailla joka ikisen laitteen jännitteen tarve. Sit vielä, et mihis nuo ladattavat AAA ja AA-paristot käyvät parhaiten, ko niiden jännite ladattuna on vain 1,2V? Kertooks toi mAh jotain ladattavan pariston tehosta/laadusta?

Vastaus

Terve!

Paristot ja akut ovat aika konstikas ja moniulotteinen aihepiiri, jos siihen erehtyy syventymään.

Täyden alkalipariston (tyypillinen kertakäyttöinen AA- tai AAA-paristo mitä kaupassa myydään) napajännite uutena ilman kuormaa on 1,5 ja 1,65 voltin väliltä, mutta käytön aikana pariston sisäinen vastus voi laskea käyttöjännitteen jopa 1,1 .. 1,3 volttiin riippuen siitä kuinka paljon virtaa laite syö - käytännössä pariston suuremmalla nimellisellä jännitteellä akkuun verrattuna ei ole juurikaan merkitystä. Alkalipariston jännite laskee tasaisesti käytössä ja täysin tyhjän pariston jännite on yhden voltin tai alle.

Alkalipariston kapasiteetti eli sen sisältämä käytettävissä oleva sähköenergia riippuu siitä kuinka suuren virran laite syö: mitä enemmän laite syö virtaa, sen pienempi kapasiteetti paristolla on. Tästä syystä esimerkiksi digikameroissa alkaliparistot simahtavat alta aikayksikön - huomattavasti nopeammin kuin vaikkapa NiMH-akut, mutta kaukosäätimessä alkaliparisto voi kestää pienen ikuisuuden. Alkaliparistot ovatkin siis parhaimmillaan laitteissa, jotka eivät tarvitse juurikaan virtaa, kuten kaukosäätimet ja kellot.

Kuinka pienellä jännitteellä laite toimii on täysin laitekohtaista. Hehkulampputyyppiset taskulamput imevät paristot vähitellen himmeten täysin tyhjäksi, mutta jos siinä onkin ledilamppu, se himmenee ja sammuu hyvin nopeasti kun jännite laskee ledin kynnysjännitteen alle.

Tavalliset AA/AAA-koon akut ovat NiMH- eli nikkelimetallihydridiakkuja, joiden nimellinen jännite on 1,2V. Täyteen ladattuna niiden todellinen jännite on 1,3 voltin luokkaa, josta se laskee käytön aikana noin 1,2 volttiin pitkäksi aikaa, kunnes akun varauksen loppuessa se tipahtaa nopeasti alemmas. NiMH-akut sopivat laitteisiin, jotka vaativat käytössä paljon virtaa, kuten digikamerat tai soittimet. NiMH-akkujen varaus purkautuu käyttämättömänä melko nopeasti itsestään (jopa 15-30% kuukaudessa), joten ne eivät sovellu kovinkaan hyvin kelloihin, kaukosäätimiin tai muihin laitteisiin, joissa akun tai pariston pitäisi kestää pitkään. Viime vuosina markkinoille on kuitenkin tullut joitakin hyvin hitaasti itsepurkautuvia NiMH-akkuja, jotka säilyttävät merkittävän osan varauksestaan jopa vuosia, joten ne sopivat samanlaiseen käyttöön kuin alkaliparistotkin.

Akun kapasiteettia mitataan mAh-arvolla (milliampeeritunti). Jos akun kapasiteetti on vaikkapa 2000 mAh, tarkoittaa se, että jos akusta otetaan 2000 milliampeerin virta, kestää yhden tunnin kunnes akku on tyhjä, 1000 milliampeerin virralla kaksi tuntia, jne. Akun laadusta se ei sinällään kerro mitään.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Paristo
http://fi.wikipedia.org/wiki/Nikkelimetallihydridiakku
http://batteryuniversity.com/

Kommentit (0)

Vastauksesi