Mikä on Iso-Britannian kunniakaartin karhunnahkalakin historia ja tarkoitus?

Mikä on Iso-Britannian kunniakaartin karhunnahkalakin historia ja tarkoitus?

Vastaus

Karhunnahkalakki (englanniksi bearskin) on ollut perinteisesti krenatöörien eli kranaattimiesten päähine. Krenatöörit taistelivat Euroopassa 1600-luvulta lähtien piiritysten rynnäköissä. Riippumatta siitä, mistä materiaalista krenatöörin päähine oli tehty, se oli kapea verrattuna muihin ajalle tyypillisiin sotilaspäähineisiin. Leveä hattu olisi vaikeuttanut kranaatin heittämistä. Erottuva päähine auttoi luonnollisesti joukko-osaston tunnistamisessa. Korkea lakki teki joukosta myös vaikuttavamman näköisen sekä taistelukentällä että paraatissa. Karhunnahkaa käytettiin krenatöörien päähineisiin jo 1600-luvulla.

Nykyisin erilaisia karhunnahkalakkeja on seremoniakäytössä useissa brittiläisissä yksiköissä. Tunnetuin on kuningattaren virka-asuntoja jalkamiehinä vartioiva Foot Guards. Siihen kuuluvat Grenadier Guards, Coldstream Guards, Scots Guards, Irish Guards ja Welsh Guards.

Grenadier Guards -rykmentin historia alkaa 1650- ja 1660-luvun poliittisista melskeistä. Vuonna 1665 yksikön nimi oli First Regiment of Foot Guards, ja se oli kuninkaan henkivartiokaarti. Rykmentti kunnostautui Napoleonia vastaan käydyssä Waterloon taistelussa vuonna 1815, minkä kunniaksi sen nimeen lisättiin sana Grenadier. Siitä tuli The First Regiment or Grenadier Regiment of Foot Guards. Miehet saivat myös oikeuden käyttää korkeita karhunnahkalakkeja, joita vihollisen krenatöörit olivat käyttäneet. (Vastauksen lopun linkkiluettelossa polku kuvaan näiden asuista.) Muille henkivartiokaartin rykmenteille annettiin myöhemmin sama oikeus.

Karhunnahkalakki painaa keskimäärin kilon. Aikaisemmin jokaisella kaartilaisella oli oma lakki, joka saattoi kulkea suvussa. Hyvin hoidettuina lakit voivat kestää yli 100 vuotta. Nykyään niitä pidetään armeijan varastossa. Kun pataljoona joutuu seremoniatehtäviin, sille luovutetaan tarvittavat lakit. Uusin vaihe lakkien historiassa on eläinten oikeuksia ajavien tahojen vaatimus karhunnahan korvaamisesta synteettisellä materiaalilla.

Kuvia karhunnahkalakeista eri aikakausilta, maista ja yksiköistä: http://images.google.com/images?um=1&hl=fi&rls=com.microsoft%3A*&q=grena...

Lähteitä ja lisätietoa (suurin osa englanniksi, myös kuvia):
Yleistä
http://www.woodlands-junior.kent.sch.uk/customs/questions/royal/guard.htm (lyhyeen artikkeliin pääsee napsauttamalla hiirellä karhunnahkalakkisen jalkaväen kuvaa)
http://en.wikipedia.org/wiki/Bearskin
http://fi.wikipedia.org/wiki/Krenat%C3%B6%C3%B6ri (lyhyesti krenatööreistä suomeksi)
Eri ajankohtiin liittyvää tietoa
http://www.britishbattles.com/waterloo/waterloo-army-uniform.htm (Waterloon taistelun osapuolien asepuvut; kun napsautat hiirellä kuvaa, jonka alla on teksti "A French Old Guard Grenadier and a Grenadier a Cheval", saat isomman kuvan ranskalaisista krenatööreistä karhunnahkalakkeineen)
http://www.firstfootguards.org/historyy.php (First Foot Guards, myöhemmin Grenadier Guards, historia lyhyesti)
http://www.national-army-museum.ac.uk/exhibitions/shortVisits/animals/pa... (lyhyesti karhunnahkalakeista)

Kommentit (0)

Vastauksesi