Mikä on illuminati? Entäs keitä ovat vapaamuurarit?

Mikä on illuminati? Entäs keitä ovat vapaamuurarit?

Vastaus

Vapaamuurariliikkeen synty on peittynyt historian hämäriin, mutta varhaisimmat viitteet vapaamuurareista sijoittuvat keski- ja uuden ajan taitteeseen. Nykyiseen muotoonsa vapaamuurariliike organisoitui kuitenkin vasta 1700-luvulla.

Yksinkertaisinta on varmaan ymmärtää vapaamuurarius rotarien tai Lions Clubin tapaisena järjestönä, jossa jäsenet aika ajoin kokoontuvat erilaisten tempausten varjolla ja samalla harjoittavat vapaaehtoista hyväntekeväisyyttä. Yksittäisiä vapaamuurarijärjestöjä kutsutaan looseiksi. Vapaamuurariksi hyväksytyn täytyy perinteisesti olla mies ja hänellä täytyy olla kahden vapaamuurarin suositus.

Vapaamuurariuteen kuitenkin liittyy myös elementtejä, joita rotareihin ja leijoniin ei yleensä yhdistetä. Vapaamuurareilla on esimerkiksi tiettyjä rituaaleja ja tunnusmerkkejä, joiden takana on usein mystistä symboliikkaa ja joista osaa ei edes paljasteta muille kuin vapaamuurareille. Vapaamuurarius ei kuitenkaan ole kovin yhtenäinen aate eikä sen taustalla ole keskusjohtoisesti johdettua organisaatiota, joten rituaalit vaihtelevat loosista toiseen. Eräänlaisena yhdistävänä tekijänä vapaamuurareilla on usko korkeampaan olentoon, jonka tosin jokainen yksittäinen vapaamuurari voi tulkita omalla tavallaan.

Illuminati taas oli baijerilaisen filosofi Adam Weishauptin 1776 perustama salaseura, jonka organisaatiomalli oli ilmeisesti lainattu vapaamuurareilta. Seuran jäsenet olivat vapaa-ajattelijoita ja valistusajattelijoita, osa jopa aikansa kuuluisuuksia. Illuminaattien ainakin huhuttiin ajavan Euroopan monarkioiden tuhoamista, ja 1780-luvun kuluessa illuminatin toiminta kiellettiin halki Euroopan. Weishaupt itse erotettiin professorin virastaan 1785, ja hän joutui lähtemään maanpakoon Baijerista.

Sekä vapaamuurarit että illuminati ovat olleet temppeliritareiden ohella salaliittoteorioiden ja -kirjojen vakiokalustoa jo hyvin pitkään. Vapaamuurareissa epäilyksiä ovat herättäneet juuri salaiset rituaalit. Illuminatin taas on joskus uskottu jatkaneen toimintaansa vielä lakkauttamisensa jälkeenkin. Jo esimerkiksi Ranskan vallankumous luettiin illuminaattien syyksi, myöhemmin vaikkapa J.F. Kennedyn murhan takaa ovat salaliittoteoreetikot aavistelleet illuminatin kädenjälkeä.

Vapaamuurariudesta:
De Biasi, Jean-Louis. Secrets and practices of the Freemasons : sacred mysteries, rituals and symbols revealed. Woodbury (Minn.) : Llewellyn Publications, 2010.
Jeffers, H. Paul. Freemasons : a history and exploration of the world's oldest secret society. New York : Citadel press, 2005.
http://web.mit.edu/dryfoo/Masons/
http://www.newadvent.org/cathen/09771a.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Freemasonry

Illuminatista:
Reynolds, John Lawrence. Varjojen väki : maailman salaseurojen historia. Helsinki : Johnny Kniga, 2008.
http://freemasonry.bcy.ca/texts/illuminati.html
http://www.newadvent.org/cathen/07661b.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Illuminati

Kommentit (0)

Vastauksesi