Mikä on ihmisen eniten kutiava ruuminosa?

Vastaus

Se ihmisen ruumiinosa joka kutiaisi kaikista eniten vaihtelee jonkin verran yksilöittäin ja kutiamisen tyypistä riippuen. Yleisesti ottaen eniten kutiavat ruumiinosat löytyvät kyljistä ja vatsan seudulta; jalkapohjista ja jaloista; niveltaipeista kaulasta; nivusista; kämmenistä sekä kasvoista, erityisesti huulista. Kainaloita ei pidä missään nimessä unohtaa.

Kutiamista on tunnetusti kahta eri tyyppiä, syväkutiamista ja kevytkutiamista, jotka aiheuttavat erilaiset reaktiot. Syväkutiaminen, jota historiallisesti käytetty esimerkiksi Kiinassa Han-dynastian aikana rangaistustoimenpiteenä ylimystöä kohtaan, aiheuttaa tutun, refleksinomaisen hillitsemättömän, suhteellisen korkeaäänisen naurunremahduksen tai kikatuksen siitäkin huolimatta pidetäänkö kutittamista varsinaisesti nautittavana tai ei. Kevytkutiaminen syntyy kun esimerkiksi höyhentä tai paperinpalaa liikutetaan kevyesti ihon pinnalla ja yleensä kevytkutiaminen aikaansaa halun raaputtaa ihoa siltä kohdin missä kutiaminen tuntuu, ja tämä toimenpide useimmin helpottaa kevytkutiamista. Useimmat ihon pinnalla viihtyvät ihmisen ja nisäkkäiden loishyönteiset, kuten täit ja kirput aikaansaavat liikkeillään ihon pinnalla kevytkutiamisen tuntemuksen.

Yhteistä kaikille kutiaville ruumiinosille on niiden kosketusherkkyyden lisäksi se, että niiden lähettyvillä on suuria verisuonia ja pintaverisuonistoa. Yksi mahdollinen selitys kutiamiselle onkin, että se kuuluu ainakin nisäkkäiden kohdalla puolustuskeinojen ja sosiaalisten tilanteiden opetteluun leikin varjolla. Tätä näkemystä tukee ainakin se, että rotat päästävät nautinnollisiin tilanteisiin kuten ruokailuun yhdistettyä 50kHz:n sirkutusta niitä kutitettaessa, kutituksen seurauksena niillä ilmenee aivojen hippokampuksen solujen lisäkasvua ja niiden sosiaalinen aktiivisuus lisääntyy.

Useimmat ihmiset sanovat jalkapohjiensa olevan kutitusherkin ruumiinosansa, mutta tällä tarkoitetaan niiden olevan ehkäpä se ruumiinosa joka on herkin syväkutiamiselle ja näin ollen siitä syntyvälle sopivassa tilanteessa nautinnollisen kutkuttavalle tuntemukselle ja hallitsemattomalle naurulle.

http://en.wikipedia.org/wiki/Tickling

http://en.wikipedia.org/wiki/Tickle_torture

http://www.eblue.org/article/S0190-9622(03)02737-3/abstract

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6877967

http://en.wikipedia.org/wiki/Knismesis

http://psycnet.apa.org/psycinfo/1994-28338-001

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306452209012135

http://courses.ucsd.edu/charris/psyc153/Articles%20Winter%202007/Ticklis...

Kommentit (0)

Vastauksesi