Mika on hiilihydraatti/hiilihappo myrkytys ja mita oireita se aiheuttaa??

Mika on hiilihydraatti/hiilihappo myrkytys ja mita oireita se aiheuttaa??

Vastaus

Asia liittynee lähinnä diabeetikoilla mahdolliseen ketoasidoosiin. Diabeetikon elimistö ei osaa hajottaa hiilihydraatteja eli sokereita ilman ulkopuolelta pistettävää insuliinia. Jos hiilihydraatteja kuitenkin nautitaan suuria määriä, ja diabeetikko ei saa insuliinia, voi tuloksena olla "hiilihydraattimyrkytys". Tämä myrkytys on nimeltään ketoasidoosi.

Ketoasidoosi aiheutuu, kun kehossa ei ole insuliinia, joka auttaisi sokeria pääsemään lihas- ja rasvasoluihin. Tällöin keho ei toisin sanoen saa hyödynnettyä hiilihydraatteja (siis sokeria) energiaksi, vaan alkaa käyttämään energiantuotantoonsa rasvoja ja lihassoluja. Rasvoista keho tuottaa ns. ketoaineita, joita on helppo käyttää energiaksi. Ketoaineet kuitenkin happamoittavat kehoa. Jos ketoaineita kertyy kehoon runsaasti, on edessä ketoasidoosi. Ketoasidoosin (happomyrkytyksen) oireita ovat mm. pahoinvointi, oksentelu, vatsakivut, lihassäryt, asetonin hajuinen hengitys ja nopea, huokuva, "pinnallinen" hengitys. Pahimmillaan potilas voi vaipua koomaan.

Ketoasidoosi ei tietääkseni liity mitenkään hiilihappoon, mutta hiilihydraatteihin sitäkin enemmän. Tätä tilaa ei tarvitse alkaa pelkäämään, sillä se ei voi yhtäkkiä yllättää ketään. "Hiilihydraattimyrkytys" voi iskeä käyttännössä ainoastaan diabeetikkoon, joka on laiminlyönyt hoitoaan kauan. Lisätietoja lääkäristä!

Lähteet:
diabeetikon perustiedot ketoasidoosista
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ketoasidoosi
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ketoaine
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ketoosi_(tila)
http://web.archive.org/web/20070927015414/http://www.diabetes.fi/sivu.ph...

Kommentit (0)

Vastauksesi