Mikä on Helsingin korkein kohta? Entä matalin?

Mikä on Helsingin korkein kohta? Entä matalin?

4 vastausta

Jos rakennukset otetaan huomioon, niin molemmat löytyvät Salmisaaresta. Helsingin korkein rakennelma on 150 metriä korkea Salmisaaren voimalaitoksen piippu. Matalin kohta löytyy todella läheltä korkeinta rakennelmaa, lähes sen alta. Salmisaaren voimalan hiilivarasto on 120 metriä syvä.

Helsingin syvin luonnollinen kohta on Helsingin aluemerellä noin 25 kilometrin päässä Helsingin niemestä. Siellä sijaitsee Helsingin majakka, jonka itäpuolella on 85 metriä syvä alue.

Salmisaaren voimalan piippu saattaa tulevaisuudessa hävitä tornien taiston, sillä Helsingillä on useita suunnitelmia korkeista rakennuksista. Esimerkiksi Keski-Pasilaan on suunniteltu rakennettavaksi kaikkiaan kymmenen tornitaloa, joista korkein olisi 40-kerroksinen pilvenpiirtäjä.

Korkein maastokohta sijaitsee Malminkartanossa. Rakentamisen ylijäämämassoista tehty täyttömäki nousee merenpinnasta 90 metrin korkeuteen. Mäen sisään on haudattu hiekka- ja sorakasojen ohella mm. autonrenkaita ja kulutuselektroniikkaa.

Malminkartanon täyttömäkeä rakennettiin 1970-luvulta 1990-luvulle. Se huipulla on Hanna Vainion suunnittelema ympäristötaideteos "Tuulet ja suunnat", joka on tehty mm. värillisistä tuulipusseista ja Finlandia-talon marmorista.

Toiseksi korkein maastokohta Helsingissä on sekin ihmisen tekemä. Vuosaarenhuippu yltää merenpinnasta 65 metrin korkeuteen. Aiemmin alueella sijaitsi kaatopaikka ja maantäyttöalue. Vuosaarenhuipun maisemointiin on paneuduttu poikkeuksellisella tavalla ja se on saanut paljon kiitosta. Malleina ovat olleet muun muassa ulkosaariston luontotyypit ja laidunnettu perinnemaisema.

Helsingin korkein luonnollinen kohta on luultavasti Jakomäen eteläpuolinen kallioalue. Täyttä varmuutta asiasta ei ole, koska myös Heikinlaaksossa Sienitien ja Lahdenväylän välissä sijaitseva vastaava luontainen kallioalue on korkeudeltaan samaa luokkaa eli noin 62 ja 64 metrin välillä. Joka tapauksessa nämä kalliot olivat jääkauden jälkeen ensimmäisiä merestä paljastuneita alueita nykyisen Helsingin alueella.

Samalla seudulla, Jakomäenkalliolla, sijaitsevat myös korkeimmalla Helsingissä olevat kerrostalot liki kuudessakymmenessä metrissä merenpinnasta. Jos siellä asuva haluaa palata ajassa taaksepäin 10 000 vuotta, hän voi kuvitella ympärilleen aavana lainehtivan Yoldiameren ja talonsa alle paljaan ulkoluodon, sillä sellainen ympäristö jääkauden päättyessä oli. Jakomäen kallioilla sijaitsee yhä muinaisrantakivikko muistona tuosta ajasta.

Kuuntele: 
Kommentit (0)
11.02.201320:24
6053
176

Alueen matalimmalla kohdalla tarkoitetaan yleensä matalinta kohtaa, joka ei ole veden alla. Helsingissä ei ole syvänköjä eli luonnollisia merenpinnan tason alapuolella olevia kuivia alueita, joten Helsingin matalimman kohdan tittelin jakavat kaikki meren rantaviivalla sijaitsevat kohdat.

Pumppaamalla keinotekoisesti kuivana pidettäviä kaivantoja tai tunneleita ei yleensä myöskään kelpuuteta matalimmaksi kohdaksi. Helsingissähän kulkee esim. merenalainen tunneli Kaivopuistosta Suomenlinnaan.

 

Kommentit (0)
29.01.201618:14
174
163

Moi!

"Mikä on Helsingin korkein kohta?"

Miten Pasilan TV tonin huipussa oleva valkoinen valo sijoittuu listalla ?

Se näkyy veneseen Porkkalan kärjestä ja olen aina luullut, että se olisi Helsingin korkein kohta.

Terveisin Matti

Kommentit (1)
"Pasilan linkkitorni on 146 metriä korkea televisio- ja radiotorni Helsingin Länsi-Pasil... "Pasilan linkkitorni on 146 metriä korkea televisio- ja radiotorni Helsingin Länsi-Pasilassa. Se sijaitsee Yleisradion studioalueella. Se on Salmisaaren ja Hanasaaren voimalaitosten savupiippujen jälkeen Helsingin kolmanneksi korkein rakennelma ja kauas näkyvänä yksi Helsingin maamerkeistä." (Wikipedia)
29.1.2016 21:05 Köpi K 98809
25.04.201612:30
142
131

Luin juuri rakennustapaselostusta, missä Helsingin korkeimpana kohtana mainitaan Kivikon ulkoilupuiston kallioselänne.

Kommentit (0)

Vastauksesi