Mikä on GT-kartta?

Mikä on GT-kartta?

Mikä on GT-kartta? Jonkin nettilähteen mukaan se on tiekartta, jossa maastonmuodot näkyvät ja mittakaava on usein 1:200 000. Mutta mistä kirjaimet GT? Ja onko jotain muita erityispiirteitä?

3 vastausta

Painettuja karttoja Suomesta julkaisevat 2000-luvulla mm. Maanmittauslaitos, Merenkulkulaitos, Geologian tutkimuskeskus, kunnat ja kaupungit sekä yksityiset kartantuottajat, joista suurin on nykyään Affectoon kuuluva Karttakeskus.
GT-karttoja mittakaavassa 1:250 000 julkaistaan säännöllisin välein 18 lehtenä eri osista maata sekä koko maan kattavana karttakirjana. Lisäksi on erimittakaavaisia koko Suomen tai kaupunkiseutujen karttoja.

GT-kartta on koko maan kattava tarkka karttasarja, jonka 4 lehteä kattavat koko Suomen. Kun liikut enimmäkseen tietyssä osassa maata, on yksittäinen GT-kartta hyvä valinta. http://www.karttakauppa.fi/workspace.client_organization/PublishedServic...

Pyöräilijän GT-kartat ovat maantiekarttojen pohjalta laadittuja karttoja, joissa pyöräilijöiden erityistarpeet on otettu huomioon. Karttoihin on mm. merkitty valtakunnalliset pyörämatkailureitit, päällysteen laatu sekä runsaasti matkailupalveluita ja nähtävyyksiä.
http://www.pyoraillensuomessa.fi/index.php?p=sis&pid=14

Tätä tietoa en löytänyt verkosta mutta oletan GT-karttojen saaneen nimensä Geologisen tutkimuskeskuksen nimestä, jonka julkaisemia ne ilmeisesti ovat.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_kartoitus

Kommentit (0)
24.01.201910:56
23
22

Pakko korjata, ettei asiavirhe jää jälkipolville. GT-kartta tuskin on saanut nimeään Geologisesta tutkimuskeskuksesta, joka ei koskaan ole julkaissut GT-karttoja. Ne on tehty Karttakeskuksessa, joka oli aikanaan osa Maanmittauslaitosta ja sittemmin mm. osa Affectoa. Nykyään kyseisen tuotemerkin omistaja on Tapio-konserni. Siis Karttakeskus-nimen ja varmaankin myös GT-kartta tuotenimen.

GT-kartta on alunperin tiekartta lähinnä autoilijoille ja epäilenkin että nimi tulee sanoista Gran Turismo.

Kommentit (1)
Aivan, GT = Gran Turismo. Suomen tiekartan 3. laitosta valmisteltiin 1970-luvulla. Pohditt... Aivan, GT = Gran Turismo. Suomen tiekartan 3. laitosta valmisteltiin 1970-luvulla. Pohdittaessa nimeä uudelle kartalle oli tullut esiin irlantilainen tiekartta, jonka kannessa oli kirjaimet GT, ja se otettiin brändinimeksi Suomessakin. Lähteet: Suomen karttojen tarina (Karttakeskus Oy 1988) ja Suomen kartografinen seura.
1.3.2019 15:03 Sten Borg 16093
24.01.201911:36
25793
18

Hyvä kun tartuit asiaan, Juha. Tuumin juuri ennen kommenttisi lukemista, olisiko kyseessä sanat Grand Tour, mutta ajatuksesi on parempi. Katsotaan, miten asia aikanaan selviää...

Kommentit (0)

Vastauksesi