Mikä on eurosetelin takuu? Kuka sen arvon takaa, mitä sillä on vastineena?

Mikä on eurosetelin takuu? Kuka sen arvon takaa, mitä sillä on vastineena?

Mikä on eurosetelin takuu? Kuka sen arvon takaa, mitä sillä on vastineena? Vertauksena ennen luki setelissä, että Suomen Pankki takaa sen, tai että dollarin arvon vakuutena on kultakanta! Entäs Raamatun kielikuva, raha sille, jonka kuva siinä on, setelissä on siltoja?

Vastaus

Aiemmin erityisesti paperirahaan oli tosiaan kirjattu, että sen vakuutena oli tietty määrä kultaa jossain pankissa. Oikeasti pankeissa lienee tuskin koskaan ollut kierrossa ollutta setelirahaa vastaavaa määrää kultaa: esimerkiksi Goethen Faust-näytelmässä kuvataankin ironisesti, miten paholainen Mefistofeles saa kuningaskunnan omaksumaan paperirahan käytön lupaamalla setelien vakuudeksi vielä maassa olevat, löytämättömät kulta-aarteet - ja huonostihan siinä kävi, kun ei kultaa löytynytkään tarpeeksi.

Käytännössä kultaan sidottu valuutta olikin altis kaikenlaiselle keinottelulle: kun tarpeeksi moni halusi vaihtaa rahansa kultaan, pankkien varannot lopulta ehtyivät. Viimeisin yritys eräänlaisen kultakannan soveltamiseen oli toisen maailmansodan jälkeen alkanut Bretton-Woods -järjestelmä, jossa kaikkien muiden valuuttojen arvo oli sidottu Yhdysvaltain dollariin ja Yhdysvaltain keskuspankki taas suostui vaihtamaan dollareita kultaan kiinteällä vaihtosuhteella. Yhdysvallat kuitenkin joutui luopumaan 1971 kultakannasta juuri kultavarantojensa ehtymisen takia.

Vaikka rahanarvoa ei siis olekaan sidottu enää nykyisin kultaan tai muuhunkaan hyödykkeeseen, sitä pyritään kuitenkin jossain määrin valvomaan. Useimmitenhan rahanarvo on ainakin jonkin verran laskussa eli kokee inflaatiota: mitä enemmän tiettyä valuuttaa on liikkeellä, sitä vähäisempi sen arvo on ja sitä enemmän sitä tarvitaan hyödykkeiden ostamiseen. Hallitsematonta ja rajua inflaatiota ei kukaan halunne - silloinhan tänään saadut omaisuudet voisivat kohta olla pelkkää paperia.

Valtioiden keskuspankit harjoittavatkin yleensä jonkinlaista rahapolitiikkaa, jolla pyritään säätelemään rahan arvoa: euroalueella valtiollisten keskuspankkien yläpuolella toimii sitten vielä Euroopan keskuspankki, jonka voi viime kädessä sanoa takaavan euron arvon. Keskuspankeilla on valta päättää esimerkiksi, miten paljon valuuttaa kulloinkin on liikkeellä: keskuspankit painatuttavat viralliset euro-setelit ja lisäksi lainaavat rahaa muille pankeille. Lisäksi keskuspankit pyrkivät usein myös säätelemään valuuttansa arvoa suhteessa muiden maiden valuuttoihin ostamalla ja myymällä omaa valuuttaansa.

Lähteet:
http://www.polsci.ucsb.edu/faculty/cohen/inpress/bretton.html
http://www.econlib.org/library/Enc/GoldStandard.html
http://www.econlib.org/library/Enc/Inflation.html
http://www.econlib.org/library/Enc/MonetaryPolicy.html
http://www.econlib.org/library/Enc/MoneySupply.html
http://www.bof.fi/NR/rdonlyres/A422E309-C5D2-45CB-B7FD-01C9A7C29A96/0/Es...
http://www.ecb.int/ecb/educational/facts/monpol/html/mp_007.en.html
http://www.econlib.org/library/Enc/EuropeanUnion.html
http://www.econlib.org/library/Enc/MonetaryUnion.html
http://www.econlib.org/library/Enc/ForeignExchange.html

Kommentit (0)

Vastauksesi