Mikä eläin liikkuu korkeimmalla maapallon pinnasta?

Mikä eläin liikkuu korkeimmalla maapallon pinnasta?

Mikä eläin liikkuu korkeimmalla maapallon pinnasta? Pitääkö paikkansa, että korkeimmalle taivaalle nousevat lentävät hämähäkit?

Vastaus

Totta kyllä hämähäkit saattavat lentää tai paremminkin liitää hyvinkin korkealle, niitä on tavattu säähavaintopallojen pinnalta ainakin viiden kilometrin korkeudessa. Mutta tätäkin korkeammalle lentävät muutamat isot lintulajit.

Eläinten korkeusennätys on suomukorppikotkalla, joka törmäsi matkustajakoneeseen Abidjanin yläpuolella, Norsunluurannikolla. Tämä tapahtui marraskuussa vuonna 1973. Lentokone lensi törmäyshetkellä 11 277 metrin korkeudessa. Yksi lentokoneen moottoreista vaurioitui törmäyksessä ja se jouduttiin sammuttamaan. Kone kuitenkin laskeutui turvallisesti ilman muita ongelmia. Koneen moottorista löytyneet höyhenten jäännökset lähetettiin Smithsonian instituutin luonnontieteelliseen museoon Washingtoniin. Tällä tavoin pystyttiin varmuudella tunnistamaan, mikä lintu oli kyseessä.

Skotlannissa muuten annettiin lentokoneille suomukorppikotkavaroitus tämän vuoden elokuussa, kun petolintukeskuksen korppikotkanaaras Gandalf lähti kesken lentonäytöksen liitelemään tuulen mukana ja katosi. Suomukorppikotkan siipiväli on n. 2,6 m, joten se voi olla todella vaarallinen törmätessään lentokoneeseen. Erityisen suuri riski se on harjoituskoneille, joiden siipiväli saattaa olla vain noin kaksi kertaa suurempi, tai miksei myös helikoptereille.

http://www.theregister.co.uk/2010/08/18/vulture_menace/
http://www.worldofwings.co.uk/index.html

Gandalfin pakoretki päättyi onnellisesti. Sen kerrotaan palanneen turvallisesti kotiin.

Myös kurkien on havaittu lentävän erittäin korkealla Himalajan yläpuolella, jopa 10 000 m:n korkeudessa. Samoihin korkeuksiin yltävät myös tiibetinhanhet, jotka ylittävät Himalajan muuttomatkallaan Siperiasta Intiaan, Pakistaniin ja Burmaan. Eikä kauaksi näistä jää kansallislintumme laulujoutsenkaan. Niitä on havaittu 8200 metrin korkeudessa niiden lentäessä kohti talvehtimisalueitaan Pohjois-Irlannin lähellä.

Näitä korkealla lentäviä lintuja näyttää yhdistävän aivan erityinen hemoglobiinityyppi, jonka ansiosta niiden hapenottokyky on poikkeuksellisen tehokas.

Hämähäkin lentokorkeus on hieman tulkinnanvarainen kysymys. Alussa mainittua viiden km:n havaintoa lukuun ottamatta emme onnistuneet löytämään muuta tarkkaa tietoa asiasta. Hämähäkkien ilmapurjehdus on kyllä sinänsä erittäin mielenkiintoinen ilmiö. Se kuuluu olennaisesti useiden pienikokoisten hämähäkkilajien elämänkaareen, eräänlaisina nuoruudenvaellusvuosina. Lentoon valmistautuva hämähäkki kiipeää vaikkapa oksan kärkeen ja erittää peräpäästään rihmaa tuulen vietäväksi. Kun veto tuntuu riittävältä, eläin irrottaa otteen alustasta, ja sitten mennään. Hämähäkki voi liitää hyvinkin kevyen tuulenvireen mukana, jolloin lento voi jäädä lyhyeksi tai sitten se voi joutua suihkuvirtaukseen, jolloin lennosta saattaa tulla todella pitkä tai korkea. Charles Darwin näki, kuinka yli 100 km:n päässä rannikosta tuhannet punertavat hämähäkit tulivat ilmateitse alukseen, jolla hän itse matkusti. Kerrotaanpa hämähäkkejä tavatun purjeissa jopa 1600 km:n päässä rannikosta. Hämähäkit saattavat myös olla ensimmäisiä eläimiä asuttamassa merestä nousseita saaria.

Lähteet:

Carwardine, Mark: Eläinten ennätykset. Ajatus Kirjat, 2010

Maailman luonto : Selkärangattomat. Weilin+Göös, 2000

Uusi Zoo : 9 : Selkärangattomat. WSOY, 1991

http://en.wikipedia.org/wiki/R%C3%BCppell%27s_Vulture
http://en.wikipedia.org/wiki/Bar-headed_goose
http://en.wikipedia.org/wiki/Ballooning_(spider)

Kommentit (0)

Vastauksesi