Mikä on duunari?

Mikä on duunari?

Vastaus

Kirjastoissa sähköisenä käytössä olevan ”Kielitoimiston sanakirjan” mukaan sanan ”duunari” merkitys on arkisessa sävyssä ’työmies, työläinen’. Se ei itsessään vielä kovin paljon sano, joten lienee tarpeen avata käsitettä hiukan laajemmin.

Duunareita ovat määritelmän mukaan epäilemättä sellaiset henkilöt, joille joku toinen maksaa palkkaa tehdystä ansiotyöstä. Niinpä esimerkiksi yrittäjiä ei yleensä laskettane duunareiksi. Myöskään johtavassa asemassa olevia ei katsottane tavallisesti duunareiksi. Duunarin ja samalla työläisen määritelmään on tainnut perinteisesti liittyä erityisesti ruumiillisen työn tekeminen, kun taas esimerkiksi virkamiehet ovat olleet pikemminkin herroja kuin duunareita, vaikka he ovatkin saaneet kunnalta tai valtiolta palkkaa. Duunari on perinteisesti ollut kouluttamaton tai ainakin vain ammatillista koulutusta saanut henkilö.

Nykyään ”duunari”-sanan merkitys on varmasti häilyvämpi, kun perinteinen ruumiillinen työ on vähentynyt ja teollisuustyökin muuttunut yhä koneistetummaksi. Toisaalta työssä kuin työssä vaaditaan yhä enemmän koulutusta, ja korkeasti koulutetutkin saattavat kutsua itseään luontevasti duunareiksi tai työläisiksi, usein suorastaan pätkätyöläisiksi.

Kommentit (0)

Vastauksesi