Mikä on Batmanin nykyinen henkilöllisyys, jos se on vaihtunut niin mihin tämä...

Mikä on Batmanin nykyinen henkilöllisyys, jos se on vaihtunut niin mihin tämä...

Mikä on Batmanin nykyinen henkilöllisyys, jos se on vaihtunut niin mihin tämä edellinen lopetti tai kuoli?

Vastaus

Sarjakuvissa, tv-sarjoissa ja elokuvissa on itse asiassa pyörinyt hyvin monta Batmaniksi kutsuttua hahmoa. Kumma kyllä, lähes kaikkien oikeana nimenä on ollut Bruce Wayne ja taustatarinakin on ollut pitkälti yhteneväinen: Bruce Waynen vanhemmat tappoi joku rikollinen, minkä jälkeen herra Wayne vannoi pyhittävänsä elämänsä taisteluun rikollisuutta vastaan.

Ensimmäistä kertaa Batman esiintyi Detective Comicsin numerossa 27 vuodelta 1939, ja tärkeimmät Batman-myytin elementit esiteltiin muutaman vuoden sisällä. Bruce Wayne otti hoiviinsa orvoksi jääneen Dick Graysonin, joka alkoi Batmanin apuriksi, Robiniksi. Lisäksi Batman tutustui myös muihin DC Comicsin supersankareihin, kuten Teräsmieheen, ja liittyi kunniajäsenenä supersankarien yhdistykseen Justice Society of America.

Tilanne alkoi muuttua konstikkaammaksi 1950-luvulla. Supersankarien huuma oli hiipunut 1940-luvun loppupuolella, ja lopulta DC Comics julkaisi vain Teräsmiehen, Batmanin ja Ihmenaisen (Wonder Woman) seikkailuja. 1956 DC Comics herätti kuitenkin yhden vanhan supersankarinsa henkiin. Maailman nopein ihminen Salama (Flash) oli 1940-luvulla ollut yksi DC Comicsin supersankareita ja nyt hän palasi jälleen mukaan kuvioihin. Tai oikeastaan Salama ei ollut se sama Salama: hänen taustatarinansa ja oikea nimensä olivat täysin erilaisia. Uusi Salama jopa luki vanhan Salaman seikkailuja sarjakuvista. Uusi Salama alkoi pian seikkailla Teräsmiehen ja Batmanin kanssa, mikä oli hyvin ongelmallista: 40-luvulla Batman ja Teräsmies olivat jo seikkailleet vanhan Salaman kanssa, mutta tämä taas oli uudelle Salamalle vain sarjakuvahahmo. Hämmentävää.

DC Comicsin piirtäjät keksivät pian helpon ratkaisun näennäiseen ristiriitaisuuteen: 1940-luvun supersankarit elelivät omassa maailmankaikkeudessaan ja 1950-luvun omassaan. Kummassakin maailmassa oli näin esimerkiksi oma Batmaninsa, ja näillä kahdella eri Batmanilla vain sattui olemaan sama nimi ja hyvin samanlainen lapsuus. Tämähän ei tietysti riittänyt, vaan pian piirtäjät kehittelivät yhä uusia ja uusia maailmankaikkeuksia, joissa saattoi olla jälleen uusia Batmaneita.

Lopulta monien maailmankaikkeuksien multiversumi muodostui liian hankalaksi käsitellä, joten DC Comics virtaviivaisti järjestelmäänsä 1985. Pitkässä Crisis of Infinite Earths -seikkailussa kaikki eri maailmankaikkeudet ainakin näyttivät sulautuvan lopulta yhdeksi maailmankaikkeudeksi - ja siellä meillä on jälleen uusi Bruce Wayne, jonka vanhemmat tappaa rikollinen ja joka päättää ruveta jakamaan oikeutta roistoille. Myöhemmin DC Comics on remontoinut sarjakuviensa maailmankaikkeutta taas uudelleen, joten menossa on jo ties kuinka mones Batman.

Elokuvissa ja TV-sarjoissa Batman on seikkaillut jo 1940-luvulta asti: ensimmäisessä Batman-elokuvassa (1943) Batmania eli Bruce Wayneä esitti Lewis Wilson. Erityisen kuuluisa on tietysti 1960-luvulla esitetty Adam Westin tähdittämä Batman-sarja. 1989 alkoi Batman-elokuvien sarja, jossa Batmanin naamataulu vaihtui useammin kuin James Bondilla konsanaan: näissä elokuvissa Batmania esittivät Michael Keaton, Val Kilmer ja George Clooney. 2005 taas alkoi jälleen uusi Batman-elokuvien sarja, jonka Batmanilla ei ilmeisesti ole mitään tekemistä aiempien elokuvien Batmanin kanssa. Lisäksi Batman/Bruce Wayne -hahmoja on esiintynyt erilaisissa piirretyissä.

Mikä näiden elokuvien ja TV-sarjojen Batmanien suhde on sitten sarjakuvien moniin eri Batmaneihin ja toisiinsa? Helpointa on luultavasti ajatella, että he ovat eri maailmankaikkeuksissa toimivia Batmaneita, koska niin toisistaan poikkeavia heidän maailmansa ovat. Näin esimerkiksi sarjakuvien Batmanin vanhemmat tappoi melko merkityksetön pikkurikollinen, kun taas 1989 Batman-elokuvassa heidät murhasi myöhempi Jokeri.

Kattava Batman-aiheinen portaali
http://batman.wikia.com

DC Comicsin multiversumista:
http://dc.wikia.com/wiki/Multiverse
http://dc.wikia.com/wiki/Crisis_on_Infinite_Earths

Kommentit (0)

Vastauksesi