Mikä auttaisi minun niskoihin kun ovat niin jäykät ja kipeät?

Mikä auttaisi minun niskoihin kun ovat niin jäykät ja kipeät?

2 vastausta

Kipuilevan ja jumittavan niskan saa kiusakseen usein silloin, kun työskentelee pitkään staattisessa asennossa. Lihakset jännittyvät, eikä veri siksi kierrä riittävästi. Mitä vahvemmat ja isommat lihakset ovat, sitä paremmin ne sietävät lihasjännitystä ja siitä seuraavia oireita.

Lihasvoima ei silti selitä tai paranna kipeää niskaa. Vaivojen syntyyn vaikuttavat olennaisesti ryhti, nivelten yli- tai aliliikkuvuus ja lihastasapaino. Niskaa ja hartioita kuormittavat tavallisesti huonosti hallittu kehon asento, siis nyykähtänyt ranka, sekä vaikeus löytää tai pitää yllä luonnollisia liikeratoja. Itse asiassa pelkkää kättään voi nostaa väärin. Käden heilauttaminen ylös urautuu huomaamatta sellaiseksi, että liikkeeseen käyttää vain yhtä lihasryhmää, tukematta kannatusta laajemmalla ylävartalolla ja usealla toisiinsa liittyvällä lihaksella. Muut lihakset syrjäytyvät, kun suosikkiaan käyttää liikaa. Paljon käytetyt lihakset kyllä vahvistuvat, mutta ajan mittaan myös ylirasittuvat – ja jumiutuvat.

Stressikin voi jumittaa ylävartalon. Rentoutunut mieli ja itsensä hyväksyminen, siis tunne sisäisestä hallinnasta, saattavat ratkaisevasti vaikuttaa siihen, miten hartiat voivat. Murheilla on tapana ihan konkreettisesti kaatua niskaan, kerääntyä kropan muistiin kovettuneina lihaksina. Jotkut ihmiset ylipäätään vain helpommin oireilevat niskallaan ja hartioillaan.

Niskajumien hoitamisessa ja ehkäisemisessä tärkeintä on säännöllinen liikunta, varsinkin sellainen joka harjoittaa ylävartaloakin. Käy kuntosalilla tai nosta puntteja kotona. Jos et ole aikaisemmin harrastanut puntteja, kysy kuntosalin ohjaajalta tai kokeneelta kaveriltasi neuvoa. Väärin tehdyt nostot eivät niskaasi paranna, päinvastoin. Hiihto ja reipas kävely sauvoilla tai ilman laittavat hartiat erinomaisesti töihin, jos vielä tekniikkakin on kunnossa. Nyrkkeily (tai kuntonyrkkeily) tekee erityisen hyvää. Keppijumppa on näppärä tapa vetreyttää hartioita vaikka kesken työpäivän, googlessa poukkoilun tai naamakirjassa seurustelun. Etsi kuitenkin ihan itsellesi sopiva – rentouttava, mukava, hauska ja käytännöllinen – tapa liikkua.

Jo lyhyt reippailu, tuo armoitettu hyötyliikunta, saattaa avata paikkoja ja lievittää kipua.

Niskan ja hartiat voi pitää vetreinä myös ottamalla tavaksi rentoutukset ja venyttelyt. Hieronta useimmiten auttaa. Hyvät yöunet ovat todella tärkeitä ylävartalon rentouden kannalta! Tarkista siis, että tyynysi on tarpeeksi paksu ja tukee niskan luonnollista kaarta. Erikoistyynyt ovat ehkä avuksi. Jos nökötät paljon näyttöpäätteen äärellä, huolehdi tasapainoisesta istuma-asennosta ja ergonomiasta – ja tauoista.

Jos jumi on pitkittynyt, kannattaa selvittää lääkäriltä, löytyykö vaivan taustalta jotain vakavampaa. Asiantuntijan luokse pitäisi mennä silloinkin, jos kipu on jäljitettävissä tapaturmaan (esim. piiskaniskuvammaan) tai se on niin sietämätöntä, ettei taltu tavallisilla lääkkeillä, rentoutuksilla ja venyttelyillä. Samoin yläraajoihin säteilevä kipu, lihasheikkous, tunnottomuus ja muihin sairauksiin viittaavat oireet (kuten suurentuneet rauhaset kaulalla) kuuluvat lääkärille.

Kuntoilu- ja venyttelyohjeita:
http://hyvaterveys.fi/artikkelit/Niska-vahvaksi-jumpalla/1054/
http://www.hs.fi/videot/1135249565262
http://www.fit.fi/liikunta/juttusarjat/kuntoonkotona/_a39838/keppijumppa/
http://www.yths.fi/netcomm/viewarticle.asp?path=8,21,2476,2553&article=2...
http://www.yths.fi/netcomm/viewarticle.asp?path=8,21,2476,2553&article=2...
http://hyvaterveys.fi/artikkelit/Aamuvenyttely-her%C3%A4tt%C3%A4%C3%A4-k...

Lähteet (osassa on mukana myös ohjeita lihasten vetristämiseksi):
http://www.yths.fi/netcomm/viewarticle.asp?path=8,21,2476,2553&article=2...
http://www.hoitonetti.fi/kysymysnurkka/niskat_ja_hartiat_jumissa,_mik%C3...
http://www.yhteishyva.fi/vapaa-aika_perhe/jumpat/niska_ja_hartiat_kuntoo...
http://www.fit.fi/liikunta/juttusarjat/eroon_virheliikkeista/_a86050/har...
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti > haku sanoilla: niska hartiat

Kommentit (0)
02.05.201923:57
27
17

Suosittelen käymään kuntosalilla.

Kommentit (0)

Vastauksesi