MiIllainen on taidenäyttelyn avajaisten etiketti? Vievätkö kutsuvieraat...

MiIllainen on taidenäyttelyn avajaisten etiketti? Vievätkö kutsuvieraat...

MiIllainen on taidenäyttelyn avajaisten etiketti? Vievätkö kutsuvieraat taiteilijalle esim. kukkia? Entä pukeutuminen (arkipäivä iltapäivällä)? Kyseessä on pienehkö näyttely, kuulun taiteilijan sukuun mutta en ihan lähipiiriin.

Vastaus

Kukkia tai viinipullon tms. voi hyvin viedä. Suomi 24-keskustelupalstalta löytyi hyviä vinkkejä:

Avajaiset ovat yleensä edellisenä päivänä/ iltana kuin näyttely virallisesti aukeaa. Kutsuthan ovat menneet vain tietyille ihmisille, mutta käytännössä sisälle voi astua kuka tahansa jos sattuu avajaisista tietämään. Usein avajaisissa onkin tietyt "kuokkavieraat" eikä niitä kukaan oikeastaan pane pahakseen.

Avajaisiin olisi suotavaa "pukeutua" eli ei sentään poiketa avajaisissa kesken hölkkälenkin. Siistit, puhtaat vaatteet kuitenkin riittää. Älä pue sellaisia vaatteita, mitä et yleensäkään käytä. Ei kuitenkaan ole harvinaista nähdä puku päällä olevia miehiä ja leninkiin pukeutuneita naisia.

Galleristi tai muu henkilö saattaa pitää avajaispuheen. Musiikkia on, jos taiteilija sattuu tuntemaan jonkun muusikon ja pitää musiikista.

Tarjoiluna usein viiniä ja kenties pientä naposteltavaa.

On kuitenkin paljon avajaisia, joissa ei ole tarjoilua, ei puheita, ei mitään virallista "ohjelmaa".

On suotavaa, että tervehtisit taiteilijaa ja vaihtaisit sanan-pari, mutta älä omi häntä koko illaksi itsellesi. Usein taiteilija lähtee lähipiirin kanssa jatkoille....

Avajaisia on niin paljon erilaisia, kuten on taiteilijoitakin...
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=500000000000005&conferen...

Kohteliasta on tulla ajoissa paikalle, sillä avajaisten alussa on yleensä varsinainen ohjelma, joka voi häiriintyä, jos ihmisiä lappaa paikalle miten sattuu. Riippuu tosin myös näyttelytilasta, miten paljon myöhästyminen häiritsee. Museoissa on yleensä erikseen aula, johon vieraat saapuvat, ja ohjelma on eri tilassa, jolloin mukaan pystyy hiipimään myöhemminkin muita häiritsemättä. Pienissä gallerioissa tämä voi olla hankalampaa.

Ohjelma ei yleensä kestä kauan. Se koostuu puheesta tai parista ja lisäksi saattaa olla esim. performanssi- tai musiikkiesitys. Ainakin puheiden ajan olisi suotavaa olla paikallaan.

Itse näyttelyyn voi tutustua ennen puheiden alkamista tai muodollisen ohjelman päätyttyä. Muodollisen ohjelman loputtua voi poistua milloin haluaa, ja aiemminkin mielestäni, jos sen pystyy tekemään ohjelmaa häiritsemättä.

Taidenäyttelyiden avajaiset ovat yleensä suht vapaamuotoisia tapahtumia, joissa ei harrasteta tiukkoja etikettisääntöjä. Eli niissä pärjää ihan peruskäytöstapoja noudattamalla.
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000005&confere...

Kommentit (0)

Vastauksesi