Mihinköhän mahtoi perustua vielä ainakin parikymmentä vuotta sitten käytäntö...

Mihinköhän mahtoi perustua vielä ainakin parikymmentä vuotta sitten käytäntö...

Mihinköhän mahtoi perustua vielä ainakin parikymmentä vuotta sitten käytäntö, että yleisillä tanssipaikoilla naiset saattoivat tanssia keskenään, mutta "härkäparille" se ei ollut sallittua? Järjestysmies tuli moisen yrityksen tarvittaessa estämään. Onko kaapeista ulostulo murtanut tämänkin tradition?

Vastaus

Hei!

Itse asiassa tanssivia naispareja pidettiin aikaisemmin vain ystävättärinä, mutta kaksi tanssivaa miestä tulkittiin miespariksi. Lavatanssipaikat ovat myös aina vetäneet enemmän puoleensa naisia kuin miehiä, joten kaikille halukkaille (hetero)naisille ei ole aina riittänyt kavaljeeria. Jos tanssiva naispari olisi jo entisaikaan tulkittu lesbopariksi, niin luultavasti järjestysmies olisi lopettanut heidänkin tanssinsa.

Tähän ilmiöön on liittynyt paljon sokeutta valtaväestön osalta. Suomessa käsi kädessä kadulla käveleviä tyttöjä ajatellaan usein hyvinä ystävinä - ja osa onkin vain ystäviä - mutta kaksi käsi kädessä kävelevää poikaa tulkitaan heti pariskunnaksi. Kyseessä on enemmänkin sukupuolten välinen tasa-arvo, koska lesbous oli ja on ollut pitkään näkymätöntä, ja miesten välinen homokulttuuri on ollut yhteiskunnassa paljon tiedostetumpaa. Patriarkaalisessa yhteiskunnassa naisten ei ole uskottu voivan olla onnellisia keskenään tai voivan nauttia seksistä ilman miestä.

Lisäksi myös miehiä sorretaan patriarkaalisessa yhteiskunnassa, koska naisten on sallittua osoittaa avoimesti hellyyttä ystävättäriään kohtaan, mutta miehiä katsotaan vinoon, jos he esimerkiksi kulkevat käsi kädessä tai tanssivat paritanssia miespuolisten ystäviensä kanssa. Tosin nykyaikana humalatila sallii yökerhoissa myös nuorten miesten vaikka suudella keskenään, mutta se on usein ylivedettyä teatteria, jonka tarkoitus on vain saada katsojat nauramaan.

Kommentit (0)

Vastauksesi