Mihin vuorokaudenaikaan venäläisten pommit putosivat Saarenkylään 21.12.1939? Putosivatko ryppäänä?

Mihin vuorokaudenaikaan venäläisten pommit putosivat Saarenkylään 21.12.1939? Putosivatko ryppäänä?

Vastaus

Rovaniemen seudulle osuneista talvisodan aikaisista pommituslennoista on meiltä kysytty ennenkin. http://www.kysy.fi/kysymys/talvisodan-aikana-venalaiset-pommittivat-rovaniemea

Kuten vastauksessa todettiin, 21.12.1939 yksi kone pudotti kolme pommia Saarenkylään. Mistään suuresta pommituslennosta ei siis ollut kyse, ehkä enemmänkin tilanteen tunnustelusta tai häirinnästä. Rakennuksille aiheutuneita vaurioita ei mainita. Tämän verran tapahtumasta kerrotaan Mikko Uolan kirjoittamassa teoksessa Vallankumouksellisia, vakoilijoita ja aseveljiä. 

Muista edellisessä vastauksessa mainituista lähdeteoksista vastaaja tutki Jaakko Alakulpin Lapin ilmailuhistoria 1 -kirjaa, eikä siitäkään selvinnyt pommituksen ajankohtaa. Risto Pajarin Talvisota ilmassa -teos kertoo hyvin ajankohdan pommituksista ylipäätään, mutta vuorokaudenaikaa ei siihenkään ole kirjattu.

Jaakko Alakulppi on kirjoittanut myös kirjan Saarenkylän historia (Rovaniemen maalaiskunnan kulttuuritoimi, 1998). On mahdollista, että sen sivuilla pommituksen tapahtumista kerrotaan tarkemmin. Helmet-kirjastoissa sitä ei ole saatavilla.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi