Mihin viittaa Helsingin tuomiokirkon oven yläpuolella oleva pyramidi ja kaikkinäkevä silmä.

Mihin viittaa Helsingin tuomiokirkon oven yläpuolella oleva pyramidi ja kaikkinäkevä silmä.

4 vastausta

Pentti Lempiäinen kirjoittaa teoksessa Kuvien kieli, s.170:

  ”Monissa kirkoissa näkee kolmion, jonka sisällä on silmä. Kuvio on kaikkinäkevän ja –tietävän Jumalan vertauskuva. Silmä jumalan/jumalien tunnuksena on yleinen monissa uskonnoissa. Esimerkiksi Egyptistä on löydetty tuhansia vuosia vanhoja Horus-jumalan silmällä varustettuja amuletteja.”

Kommentit (0)
19.07.201611:20
22168
101

Tuli aihetta palata kolmen vuoden takaiseen vastaukseeni:

Luin Yrjö Kaukiaisen kirjoittaman kirjan Punaiset pilarit. Suomalainen graniitti tsaarien Pietarissa (SKS 2016). Kirjassa kuvattiin mm. jättiläismäisen Aleksanterin pylvään valmistusta ja pystytystä Pietarin Palatsiaukiolle 1830-luvun alkuvuosina. Monumentin jalustan pronssireliefistä on kirjassa kuva, johon liittyy seuraava kuvateksti:

"Keskellä ylhäällä näkyy lehväseppeleen ympäröimänä Jumalan kaikkinäkevä silmä kolmion sisällä, symboli jota vapaamuurarit käyttivät noina aikoina."

Yhdistäessään symbolikuvion vapaamuurariliikkeeseen Lahja Kotka siis oli taannoisessa vastauksessaan aivan oikeassa ja minä vastaavasti olin tältä osin  väärässä.

PS  Olisikohan siis lähes samanaikaisten hankkeiden, Helsingin Nikolainkirkon ja Pietarin Aleksanteri I:n muistomerkin, toimeksiantaja ja rahoittaja Venäjän tsaari Nikolai I ollut innokas vapaamuurari?

 

 

 

Kommentit (0)
04.07.201309:44
22168
80

Jo  alkukirkon aikana otettiin käyttöön lukuisia kristillisiä symboleja kuten Kristusta tarkoittavat khi-rho-monogrammi ja kala sekä tietysti tärkein kaikesta - tyhjä risti. Varhaisina kristillisinä vuosisatoina kirkkoisiksi kutsutut kirkon opettajat, ennen muuta Tertullianus ja Athanasios, loivat Raamatun pohjalta ns. kolminaisuusopin. Sen mukaan on vain yksi Jumala, joka pelastaakseen maailman toimii kolmena erillisenä persoonana (Isä, Poika ja Pyhä Henki), jotka kuitenkin ovat yhtä olemusta. Tätä kolmiyhteyttä symboloi tasasivuinen kolmio, jonka keskellä olevan silmän tarkoitus arvattavasti on viitata paitsi "kaikkinäkevyyteen" myös yhteen monoteistiseen Jumalaan.

Tässä tapauksessa voitaneen siis reippaasti käyttää Occamin partaveistä ja leikata aivan turhat oletusrönsyt  vapaamuurareista, pyramideista yms. pois.

Myöhempi täydennys:

Satuin vielä vilkaisemaan hyllyssäni olevaa Konttisen - Laajoen Taiteen sanakirjaa  (Otava 2000):

"jumalansilmä Raamatussa kuvattu Jumalan aina avoin silmä, joka valvoo ihmisiä. Taiteessa 1600-luvulta lähtien esiintyvää kuviota ympäröivät usein kolminaisuutta edustava tasakylkinen kolmio ja sädekehä. Aihe oli yleinen 1700 - 1800-luvulla"

Helsingin tuomiokirkkoahan (alk. Nikolainkirkko, Suurkirkko) rakennettiin 1830-luvun alusta alkaen.

Omana mieleenjohtumanani lisäisin vielä seuraavan arvelun: Jumalansilmä-symboli on siis Taidesanakirjan mukaan peräisin melko myöhäiseltä ajalta, 1600 - 1800-luvuilta. Samalla aikakaudella myös valtion ja protestanttisissa maissa valtiokirkon kontrolli  alamaisistaan oli hyvin tiukkaa, aina sukupuolimoraalin valvonnasta alkaen. Esim. 1600-lukua on  historiankirjoituksessa joskus nimitetty "suuren kurinalaistamisen vuosisadaksi". Voisiko puheena olevan symbolin siis tulkita osaltaan myös jonkinlaiseksi merkiksi oman aikakautensa "orwellilaisesta" alamaiskontrollista?

 

Kommentit (0)
03.07.201320:33
26245
79

Ovatkohan kyseiset kirkot rakennettu vapaamuurarien vaikutuksesta? Minulle on kerrottu eräässä toisessa suomalaisessa kirkossa käydessäni, että sen pyhäkön rakensivat (rahoittivat) vapaamuurarit ja siksi heidän tunnuksensa on kirkossa. Aikaisemminhan vapaamuurarit olivat fyysisestikin kirkonrakentajia.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi