Mihin tuomioon Tuomiokirkon nimi viittaa?

Mihin tuomioon Tuomiokirkon nimi viittaa?

Kuinka korkea on kirkon pääkupolin kullattu risti?

Vastaus

Tuomiokirkko-sanan alkuosa on eräänlainen käännösvirhe. Ruotsin kielessä vastaava nimitys on domkyrka ja monissa muissakin kielessä käytetään latinasta tulevaa dom-tyyppistä alkua tuomiokirkosta puhuttaessa.

Dom tulee latinan sanasta domus, joka tarkoittaa taloa tai kotia. Tuomiokirkko tarkoittaa siis hiippakunnan kotikirkkoa. ”Tuomio” ei tässä yhteydessä liity mitenkään ihmisten tuomitsemiseen, vaikka sana tällaisen mielikuvan antaa

Engelin suunnittelema Helsingin tuomiokirkko valmistui vuonna 1852. Sen alkuperäinen nimi oli Nikolainkirkko. Virallisesti nimi oli peräisin merenkulkijoiden suojeluspyhimykseltä Nikolailta, mutta käytännössä nimellä on viitattu Venäjän keisari Nikolai I:een.

Engel kuoli vuonna 1840 näkemättä kirkkoa valmiina. Samana vuonna Tuomiokirkossa kuitenkin järjestettiin ensimmäinen tapahtuma, kun sen puolivalmiissa tiloissa vietettiin yliopiston kaksisataavuotisjuhlaa.

Engelin työtä jatkoi Ernst Bernhard Lohrmann. Hänen kädenjälkeään kirkossa ovat katon kulmatornit ja korkeiden pääportaiden sivuille sijoittuvat terassipaviljongit. Aluksi kellot ajateltiin sijoittaa keskikupoliin mutta jo varhain todettiin, että kupolin rakenteet eivät kestäisi niiden painoa. Siksi kellotapuli päätettiin siirtää länsipaviljonkiin. Itäpaviljongissa on edelleen käytössä oleva kappeli. Kirkko oli alun perin Senaatintorin muiden rakennusten tapaan keltainen, mutta 1800-luvun lopulta väritys on ollut vaaleanharmaa valkoisin koristein.

Kirkon nimi muuttui Suomen itsenäistyttyä vuonna 1917 Suurkirkoksi. Kun Helsingin hiippakunta perustettiin 1959, Suurkirkosta tuli Helsingin tuomiokirkko.

Yli kahdeksaankymmeneen metriin merenpinnasta nousevan keskikupolin huipulla sijaitsevan kullatun ristin korkeus on neljä metriä. Varsinaisen ristin alapuolella on muita kullattuja osia, jotka kiinnittää keskikupoliin kuparinen jalka. Koko kupolista nouseva osuus on noin kymmenen metriä.

Kirkon risti ja koko keskitorni remontoitiin ja kullattiin viimeksi kolme vuotta sitten. Sitä edellinen kultaus tehtiin 1990-luvulla ja se alkoi rapistua paljon nopeammin kuin toivottiin. Työn jälki ei yksinkertaisesti ollut olosuhteisiin nähden riittävän kestävää, vaan linnut ja sää tekivät nopeasti tehtävänsä.

Uusimmassa remontissa ristiin käytettiin täyttä 24 karaatin kultaa, koska oli havaittu, ettei kevyempi aines kestä Suomen säitä. Jos kultaukseen sekoitetaan esimerkiksi kuparia, se alkaa meikäläisissä olosuhteissa tummua ja rapistua ennen aikojaan. Uusimman kultauksen pitäisi kestää 20–25 vuotta.

Kirkon keskikupolissa on ristin lisäksi myös kello. Kun Nikolainkirkko valmistui, seurakunnalla ei ollut varaa sellaiseen, mutta Helsingin kaupunki hankki torniin kellon näyttämään aikaa kaupunkilaisille.

Kuuntele: 
Kommentit (0)

Vastauksesi