Mihin tonnikalaa öljyssä (eikä vedessä)?

Mihin tonnikalaa öljyssä (eikä vedessä)?

Milloin kannattaa ostaa tonnikalahiutaleita öljyssä, eikä vedessä, ellei ajattele vain makua yleisesti tai energiamäärää, joka vedessä vähäisempi?

Vastaus

Rasvaan säilötyn tonnikalan rasva on ylimääräistä rasvaa, ei tonnikalan omaa rasvaa. Säilöntäöljynä tonnikalassa on usein soijaöljyä, auringonkukkaöljyä tai joskus oliiviöljyä. Soijaöljyn tai auringonkukkaöljyn rasvahappokoostumus ei ole erityisen hyvä, eivätkä säilykkeissä käytetyt oliiviöljyt ole yleensä kovin laadukkaita.    

Tonnikaloista erityisesti valkoinen tonnikala on useimmiten säilötty veteen, ja on säilykepurkissa kiinteänä fileenä. Sen sijaan vaalea tonnikala on useammin säilötty rasvaan, tosin jonkun verran myös veteen.

Yllättäen veteen säilötyn valkoisen tonnikalan omega- 3-rasvojen pitoisuus on kolme kertaa suurempi kuin vaaleassa tonnikalassa, joskaan sekään ei ole erityisen hyvä. Valitettavasti valkoisen tonnikalan elohopeapitoisuus on merkittävästi suurempi kuin vaalean tonnikalan.

Veteen säilötyn tonnikalan omega-3-pitoisuus on siis yleensä rasvaan säilöttyä parempi. Lisäksi rasvaan säilöttyihin tonnikaloihin lisätyt öljyt eivät ole erityisen terveellisiä. Sen vuoksi on parempi ostaa veteen säilöttyä tonnikalaa, johon voi halutessaan itse lisätä hyvälaatuista öljyä. Haittapuolena veteen säilötyssä tonnikalassa on kuitenkin korkeampi raskasmetallipitoisuus.Molemmissa tonnikaloissa on sen sijaan korkea proteiinipitoisuus.

Tonnikalan käyttämiseen ravintona liittyy myös merkittävä luonnonsuojelullinen näkökulma, sillä tonnikalat kuuluvat maailman ylikalastetuimpiin kaloihin. Tosin viime vuosina tonnikalojen kalastusta on rajoitettu, tonnikalalajien kantoja on saatu vakiinnutettua, ja muut tonnikalakalastukseen liittyvät haitat ovat pienentyneet. Silti useat tonnikalakalastuksessa käytetyt menetelmät ovat erittäin haitallisia monille muille meressä eläville lajeille. Merkittävä osa tonnikalan kalastuksesta tapahtuu läntisellä ja keskisellä Tyynellä valtamerellä, jossa tonnikalan kalastuksessa uhattuina ovat esim. merikilpikonnat, hait, monet linnut ja keskenkasvuiset tonnikalat. Ympäristön kuormittuvuuden osalta ei siis ole juurikaan merkitystä sillä, valitseeko öljyssä vai vedessä säilöttyä tonnikalaa; kumpikaan vaihtoehto ei ole erityisen hyvä.

Kukkaron kannalta ei ole merkitystä valitseeko veteen vai öljyyn säilötyn tonnikalan, sillä niiden hinnat eivät juuri eroa toisistaan. Ympäristön näkökulmasta tarkasteltuna sen sijaan ei ole suositeltavaa syödä mitään tonnikalaa kovin usein.

Kommentit (0)

Vastauksesi