Mihin syyllistyn, jos vannon käsi Raamatulla, kun en usko jumaliin enkä raamattuihin?

Mihin syyllistyn, jos vannon käsi Raamatulla, kun en usko jumaliin enkä raamattuihin?

Entä mihin syyllistyn, jos em. valan vannoneena valehtelen, kun mielestäni Raamatun nimeen vannominen ei velvoita minua mihinkään? Onko eri maiden oikeuslaitoksissa asiasta "vakavuuseroja" eli jossain minun pitäisi oman etuni vuoksi ilmoittaa etukäteen, etten usko teidän pyhiin kirjoihinne? Vannotaanko islaminuskoisissa maissa Koraanin tai Allahin nimeen, myös muut kuin islaminuskoiset?

2 vastausta

Oikeudessa vannotun valan merkityksessä ei ole olennaista uskontoihin viittaaminen, vaan se, että henkilö kunnian ja omantunnon kautta vannoo puhuvansa totta. Tässä mielessä valan vannominen edelleenkin voi tulla kyseeseen oikeuskäsittelyssä ja väärän valan vannominen on syytä edelleenkin pitää rikoksena.

Kommentit (0)
02.03.201519:54
68831
2

Ei ole mitään merkitystä sillä uskotko Raamattuun tai sen nimeen vannomiseen, vaan jos kuulut kirkkoon, niin vannot todistajan valan ja jos et kuulu niin annat todistajanvakuutuksen. Molempien rikkomisesta rangaistaan rikoslain mukaisesti. Myöskään etukäteisilmoituksilla tai omilla haluilla ei ole mitään merkitystä, ainoastaan tuolla kirkkoon kuulumisella tai kuulumattomuudella ja siitä seuraavalla valan tai vakuutuksen määräytymisellä. Et siis voi antaa todistajanvakuutusta jos kuulut kirkkoon.

Valan vannomisessa (jos et usko Raamattuun) et syyllisty mihinkään (sinunhan on se pakko vannoa jos kuulut kirkkoon). Vasta jos puhut lööperiä, niin syyllistyt.

Kommentit (2)
Se on muuten jotenkin hassua: "Jaak. 5:12 Ennen kaikkea, veljeni, älkää vannoko, älk... Se on muuten jotenkin hassua: "Jaak. 5:12 Ennen kaikkea, veljeni, älkää vannoko, älkää taivaan, älkää maan älkääkä minkään muunkaan kautta. Kun myönnätte, sanokaa vain: "Kyllä", kun kiellätte, sanokaa: "Ei." Muutoin teitä kohtaa tuomio."
3.3.2015 14:45 Johannes Aamu 1108
Johannes Aamulle: Aivan, samoin Matt. 5:34-37 "Mutta minä sanon teille: Älkää vannok... Johannes Aamulle: Aivan, samoin Matt. 5:34-37 "Mutta minä sanon teille: Älkää vannoko lainkaan. Älkää taivaan kautta, sillä se on Jumalan valtaistuin, älkää maan kautta, sillä se on hänen jalkojensa koroke, älkääkä Jerusalemin kautta, sillä se on suuren kuninkaan kaupunki. Älä myöskään vanno pääsi kautta, sillä et sinä pysty muuttamaan ainuttakaan hiustasi mustaksi etkä valkoiseksi. Kun myönnätte, sanokaa vain: 'Kyllä', kun kiellätte, sanokaa: 'Ei.' Enempi on pahasta.
4.3.2015 11:48 Reijo Jaakkola 8339

Vastauksesi