Mihin Ranskan vallankumoukseen liittyy Eugène Delacroix'n maalaus?

Mihin Ranskan vallankumoukseen liittyy Eugène Delacroix'n maalaus?

Olen lueskellut kirjastosta lainaamaani, mielestäni hieman epämääräiseltä vaikuttavaa teosta Uusi maailmanhistoria (Helsinki-kirjat 2012). Tekijä on nimeltään Loel Zwecker, joka kansipaperin liepeessä esitellään seuraavasti: "Hän on väitellyt tohtoriksi taiteen ja politiikan välisestä yhteydestä ja opettanut taidehistoriaa Münchenin Ludwig Maximilian -yliopistossa." Zwecker kirjoittaa mm.: "Kenties kuuluisin vuoden 1789 vallankumousta kuvaava maalaus syntyi 1800-luvulla: Eugène Delacroix´n maalauksessa Vapaus johtaa kansaa (1830) barrikadeilla taistelee viehättävän paljasrintaisen vapauden allegorian rinnalla 'sansculotteja', joilla ei ole jalassaan aatelisen naurettavia polvihousuja - -." Olen "aina" luullut, että Delacroix´n kuulu Louvressa riippuva maalaus kuvittaa osin allegorisesti nimenomaan Ranskan vuoden 1830 heinäkuun vallankumousta ja tuolloisia tapahtumia Pariisissa. Miten asianlaita oikein lienee?

Vastaus

Delacroix'n maalaus on vuodelta 1830 ja sen on sanottu kuvavan saman vuoden heinäkuun vallankumousta. Kyseessä on tosin taideteos taiteellisin vapauksin. Esim. "vapauden allegoria" on kuvattu "Ranskan tasavallan allegorian" eli Mariannen piirteillä: Mariannella ja maalauksen naisella on fryygialaismyssy, jota käyttivät myös Ranskan vuoden 1789 johtava vallankumouspuolue jakobiinit sekä sanskulotit, joka oli tuon aiemman vallankumouksen jälkeinen nimitys köyhemmän luokan edustajista.

Delacroix'n maalauksessa kaksi muuta selvästi näkyvää hahmoa ovat sapelia heilutteleva käsityöläinen, joka symboloi työväenluokan edustajia, ja silinteripäinen mies, jonka on arveltu esittävän Etienne Aragoa, joka vuonna 1830 oli teatterijohtaja.

Lähteet:
Pinx : maalaustaiteen mestareita. 3 : Todellisuus ylittää ihanteet (Helsinki, WSOY, 2005)
http://fr.wikipedia.org/wiki/Marianne
http://fr.wikipedia.org/wiki/%C3%89tienne_Arago
http://fi.wikipedia.org/wiki/Fryygialaismyssy
http://en.wikipedia.org/wiki/Sans-culottes
http://fr.wikipedia.org/wiki/La_Libert%C3%A9_guidant_le_peuple

Kommentit (0)

Vastauksesi