Mihin rajoittuu jokamiehenoikeus?

Mihin rajoittuu jokamiehenoikeus?

Jos taloyhtiön pihalla kasvaa villivadelmapensaita, niin saako niitä syödä kuka tahansa ohikulkija vai ovatko ne vain taloyhtiön asukkaiden omaisuutta? 

Vastaus

 Selkeää vastusta en kysymykseesi löytänyt. Kuitenkin seuraavissa lähteissä asiaa ainakin jollain tavoin lähestytään: 

 Valkeakosken sanomissa kirjoitetaan ja siteerataan Jenni Huplia näin:

 Jokamiehenoikeudet eivät ulotu taloyhtiöiden piha-alueille.

– Piha-alueet eivät ole julkista aluetta, vaikka jotkut viranomaiset ovat voineet näin ohjeistaa. Kiinteistönomistaja päättää itse, mitä kiinteistön pihalla saa tehdä, Kiinteistöliiton päälakimies, varatuomari Jenni Hupli sanoo.

– Hallitus voi esimerkiksi päättää, että pihalle laitetaan yksityisalueesta varoittavat kyltit. Piha-alueen voi tarvittaessa myös aidata, Hupli ohjeistaa

http://www.valkeakoskensanomat.fi/Uutiset/1194824824130/artikkeli/katso+kenen+poydalle+levitat+evaasi.html

 

Teoksesta ’Jokamiehenoikeudet ja toimiminen toisen alueella lainsäädäntöä ja hyviä käytäntöjä’ (toim. Pekka Tuunanen, Markku Tarasti, Anne Rautiainen, Ympäristöministeriö 2012)löytyy seuraavaa:

Sivulla 22 kerrotaan, että suojaa annetaan (jokamiehenoikeuksien mukaisesti) omakotitalojen piha-alueille. Pienehköjen asunto-osakeyhtiöiden kohdalla yhtiön omistamat piha-alueet voivat olla jaettu eri asuntojen asukkaiden yksityisalueisiin. Pienkerrostalojen ja rivitalojen piha-alueet ’nauttisivat kotirauhan suojaa myös muihin yhtiön tiloissa asuviin henkilöihin nähden’.

Sivulla 10 kerrotaan erityiseen käyttöön otetuista alueista. Näillä jokamiehenoikeudet voivat olla rajoitettuja. Tälläisiä alueita voivat olla mm. piha-alueet sekä viljely- tai tuotantotoimintaan otetut alueet.

Yrittäessäni löytää vastausta kysymykseesi, vaikutelmani oli sama kuin sivulla 12 esitetty toteamus:  ’Lainsäädäntö asettaa jokamiehenoikeuksien reunaehdot, mutta sallitun, ei-hyväksyttävän ja kielletyn toiminnan rajat ovat usein häilyviä ja paikalliset olosuhteet vaikuttavat merkittävästi arviointiin.’

Kotirauhasta pihapiirissä voit lukea sivulta 21. Tässäkään ei tosin mainita kerrostaloja.

Marjojen poiminnan suhteen sanotaan näin: Maanomistaja ei voi kieltää poimimasta luonnonvaraisia marjoja ja sieniä ja rajoittaa nämä vain omaan käyttöönsä, ellei ’kyseessä ole tosiasiallisesti erityiseen käyttöön otettu alue.’ (s.84)

Lisäksi sivulla 119 kerrotaan, ettei kerrostalon yhteispiha ole kotirauhan suojaamaa aluetta, ’mutta taloyhtiö voi hallintaoikeutensa nojalla pystyttää kulkua ohjaavia kylttejä esimerkiksi nurmikon suojelemiseksi’.

Ympäristöministeriön sivuilla www.ymparisto.fi voi esittää kysymyksiä koskien mm. jokamiehenoikeuksista. Lisätietoja saadaksesi voit ottaa yhteyttä ympäristöneuvos Pekka Tuunaseen. Jätin hänelle soittopyynnön ja lähetin kysymyksesi sivujen kautta mutten ole onnistunut saamaan ainakaan vielä vastausta.

Sain ympäristöministeriöstä kysymykseen seuraavan vastauksen 8.8.2013:

Kysyin asiaa ympäristöneuvos Pekka Tuunaselta, joka vastasi näin asiakkaanne kysymykseen:

Taloyhtiön piha ei nauti kotirauhansuojaa, koska pihalla voi ja saa liikkua eri huoneistojen asukkaat ja heidän vieraansa. Taloyhtiö voi kuitenkin aidata pihansa ja pistää siihen lukitut portit. Taloyhtiö määrää istutuksistaan. Sillä, onko vadelmapensas "villi" vai ei, ei ole merkitystä. Tärkeintä on, onko pensas "erityiseen käyttöön otetulla piha-alueella" vai ei. Jos pensas on piha-alueella, pihan omistaja määrää myös marjasadon käyttämisestä.

Terveisin,

Katja Huumo
Ympäristöministeriön viestintä

 

Kommentit (0)

Vastauksesi