Mihin piparjuurta voi käyttää lääkkeenä ja mitkä ovat sen...

Mihin piparjuurta voi käyttää lääkkeenä ja mitkä ovat sen...

Vastaus

Piparjuuri tunnetaan nykyisin lähinnä kalaruokien mausteena, mutta sillä on pitkät perinteet myös roh-doskasvina. Piparjuuri tuotiin keskiajalla Mustanmeren alueelta Länsi-Eurooppaan juuri lääketarkoituksiin, ja sitä pidettiinkin kunnon yleislääkkeenä. Voimakkaanmakuisen juuren ajateltiin auttavan muun muassa reumatismiin, sappi- ja munuaiskiviin, keuhkosairauksiin, vesipöhöön, kuumeiluun ja erilaisiin kipuihin aina päänsärystä jäsenkolotukseen. Elias Lönnrotkin on kertonut ”Suomalaisen talonpojan kotilääkäri”-kirjassaan piparjuuren hoitavista ominaisuuksista. Aikoinaan piparjuurta otettiin myös mukaan pitkille pur-jehduksille ehkäisemään keripukkia. Siihen kasvi soveltuukin mainiosti, sillä piparjuuressa on c-vitamiinia jopa enemmän kuin sitruunassa.

Nykykäsityksen mukaan piparjuuri on antioksidantti, eli se ehkäisee solujen hapettumista. Lisäksi se tappaa sieniä, viruksia ja bakteereita, ja sitä on alettu uudelleen arvostaa antibioottisena rohtona. Pipar-juuri laskee myös kuumetta ja edistää haavojen parantumista sekä auttaa yskään, keuhkoputkentuleh-dukseen ja virtsatietulehduksiin. Juuresta voi tehdä suuvettä suun ja nielun tulehduksiin, ja rinnalle ase-tetulla, tuoreesta piparjuuresta tehdyllä kääreellä voi helpottaa hengitystievaivoja.

Kala- ja kaaliruokiin piparjuurta kannattaa lisätä maukkaana raasteena. Maustetta ei kuitenkaan kannata käyttää enempää kuin noin 20 g päivässä. Suuret määrät piparjuurta syötynä voi aiheuttaa jopa veristä oksentelua ja ripulia, ja siitä on todettu olevan haittaa raskaana oleville ja imettäville naisille sekä kilpi-rauhasen vajaatoiminnasta kärsiville. Lisäksi piparjuuren sisältämät voimakkaat öljyt voivat aiheuttaa pin-nallisesti ihottumaa ja rakkuloita. Piparjuuri on kuitenkin luokiteltu turvalliseksi kasviksi, ja sitä on siis käytetty satoja vuosia sekä lääkkeenä että mausteena. Kohtuuden muistaen piparjuuresta on siis paljon iloa. Piparjuuri viihtyy Suomessa varsin mainiosti ja leviää jopa voikukan sinnikkyyttä lähennellen. Se lisääntyy ja leviää lähinnä kasvullisesti juuren palasista, ja kasvia tavataan puutarhojen laitamilta, niityiltä ja tien pientareilta, - meidänkin mökillä on isomummon puutarhan ajoilta villiintyneitä piparjuuria pitkin poikin tonttia. Piparjuuren viljely on nykyisin Suomessa vähäistä, eikä se riitä vastaamaan kysyntää.

Lähteet:
http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/kasvikulttuuri/opettajalle/yrtit.htm
Sinikka Piippo: Luonnon lääkeyrtit 2 http://www.helmet.fi/record=b1694966~S9*fin
http://www.drugs.com/npc/horseradish.html
http://www.yrttitarha.com/kanta/piparjuuri/
http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/piparjuuri

Kommentit (0)

Vastauksesi