Mihin perustuu sääntö, ettei päähinettä pidetä päässä syödessä?

Mihin perustuu sääntö, ettei päähinettä pidetä päässä syödessä?

Vastaus

Mainitsemasi periaate koskee länsimaisessa kulttuurissa etenkin miehiä, Naisille voi olla sallittua ja joissakin juhlatilaisuuksissa suorastaan suositeltavaa pitää ruokaillessa hattua päässään. Esimerkiksi häihin liittyvä etiketti sallii sen naisille, jotkut olettavat, että naispuoliset lähisukulaiset käyttävät hattua. Perinteisesti naiset ovat peittäneet päänsä myös esimerkiksi kirkossa.

Miehet sen sijaan perinteisesti osoittavat kunnioitustaan paljastamalla päänsä. Miehet eivät pidä päähinettä esimerkiksi kirkossa tai kansallislaulun soidessa. Miehethän saattavat myös tervehtiä nostamalla hattuaan. Jonkun teorian mukaan hatun nosto juontaa juurensa keskiaikaiseen ritarikultuuriin. Ritarit poistivat kasvosuoruksensa ja paljastivat kasvonsa osoittaakseen ystävällisyyttä. Pään paljastaminen aterialla merkitsee kunnioituksen osoittamista ruoalle. Pääsääntöisesti miehet eivät muutenkaan pidä päähineitä sisätiloissa. Pään paljastus kunnioituksen osoituksena on pää sääntöisesti kristillisperäisessä kulttuurissa vallitseva tapa.  Perinne saattaa juontaa 1 Korinttolaiskirjeestä, jossa Paavali kehottaa miehiä rukoilemaan pää paljaana ja naisia peittämään päänsä rukoillessaan. 

Esimerkiksi juutalaiset miehet pitävät päähinettä, useimmiten kipaa aina päässään. Kipalla ihminen mies osoittaa kunnioitusta ja alamaisuutta Jumalalle. Sikhimiehet pitävät turbaania aina päässään. Myös monet muslimimiehet pitävät aina päähinettä. 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi