Mihin perustuu kahvinsuodattimien tyyppinumerot", esim '102' ja '1x4'?

Mihin perustuu kahvinsuodattimien tyyppinumerot", esim '102' ja '1x4'?

Vastaus

Arkistostamme löytyi vastaus:
Vastaus löytyi Helsingin Sanomien arkistosta, Kysy Kirstiltä palstalta. Kysymykseen oli vastattu Helsingin Sanomissa Sunnuntaina 6. marraskuuta 1999.

"Järjestelmä on hilpeä sekoitus vanhaa ja uutta. Kun suodatinpaperit aikoinaan keksittiin, ne numeroitiin käyttäen lukuja 100, 101, 102 jne. Mitä isompi numero, sen suurempi pussin tilavuus. Tässä sarjassa myös pohjan leveys voi muuttua koon suuretessa. Pussinhan on istuttava hyvin suodattimeen, jotta kahvin aromit liukenisivat veteen tasaisesti.
Myöhemmin laadittiin uudentyyppinen numerointi, kun ihmisten järkeiltiin suodattavan kahvinsa käsin eli kaatamalla kuumaa vettä suppiloon tai suodattimeen, johon siis paperinen suodatinpussi on asetettu. Sarjassa on kokoja 1x1, 1x2, 1x4 jne. Esimerkiksi 1x2 tarkoittaa, että jos suodattimessa olevan pussin täyttää vedellä, saa kaksi kuppia kahvia. Näissä pusseissa pohjan leveys on aina sama.
Uuden numeroinnin tullessa käyttöön kuluttajat olivat jo tottuneet vanhaan järjestelmään, joten sekin päätettiin säilyttää. Järjestelmät vastaavat sikäli toisiaan, että esimerkiksi 102-pussi on tilavuudeltaan jokseenkin sama kuin 1x2-pussi."

http://igs.kirjastot.fi/

Kommentit (0)

Vastauksesi