Mihin perustuu, että minulla on punaiset hiukset?

Mihin perustuu, että minulla on punaiset hiukset?

Mihin perustuu, että minulla on punaiset hiukset? Isälläni oli lapsena vaaleat hiukset, nyt aikuisena tummat, äidillä hiukset oli vaaleat ja aikuisena maantienväriset. Isoveljelläni on maantienväriset, tod.näk. tummuu edelleen ja minulla, pikkusiskolla, on punaiset hiukset. Kummankaan vanhemman suvusta ei löydy yhtäkään punapäätä. Miksi siis minulla on punaiset hiukset?

Vastaus

Suvussasi kulkee punahiuksisuuden geenejä. Ne pääsevät kuitenkin harvoin näkyviin, koska ne ovat resessiivisiä eli väistyviä.

Perinnöllisyys toimii jonkin ominaisuuden suhteen niin, että ihminen saa vanhemmiltaan kaksi tähän ominaisuuteen vaikuttavaa geeniä. Toinen tulee isältä ja toinen äidiltä. Selitys on tosin yksinkertaistettu. Esimerkiksi silmien värin periytymiseen osallistuu ainakin kaksi eri geeniparia. Punaisiin hiuksiinkin vaikuttaa useampi kuin yksi. Punainen on kaikkein vaikeimmin periytyvä hiusten väri. Sinun kohdallasi tämä harvinainen mahdollisuus on toteutunut.

Oman isäni sukuun on syntynyt yksi punapää. Punatukkaisen kaksi veljeä olivat nuorina pellavanvaaleita, aikuisina maantienvärisiä, ja hänen sisarellaan oli mustat hiukset. Tämän sisarusparven isä näyttää vanhoissa valokuvissa vaalealta tai vaalean maantienväriseltä. Äidin hiukset ovat maantienväriset tai ruskeat, eivät kuitenkaan niin tummat kuin mustatukkaisella tyttärellä. Sukutarinatkaan eivät tunne muita punapäitä. Isäni oli tumma ja hänen lapsistaan yksi tumma ja kaksi maantienväristä.

Lyhyesti punahiuksisuudesta: http://fi.wikipedia.org/wiki/Punahiuksisuus

Kommentit (0)

Vastauksesi