Mihin minun hajuaistini on kadonnut? Nyt on flunssa, mutta hajuaisti meni jo...

Mihin minun hajuaistini on kadonnut? Nyt on flunssa, mutta hajuaisti meni jo...

Mihin minun hajuaistini on kadonnut? Nyt on flunssa, mutta hajuaisti meni jo ennen sitä. Haistan vain jotain voimakkaita tuoksuja, kuten liuottimia yms.

Vastaus

Koska vastaaminen on viipynyt, hajuaistisi koko voimassaan on ehkä jo tullut takaisin. Tai toivottavasti on. Ajattelin ensin, että kysymykseesi voisi vastata ilman lääketieteellistä pätevyyttäkin. Mutta eipäs voikaan. Nenästä aivoihin menevä hajupiuha voi nimittäin häiriintyä tai mennä peräti poikki vakavistakin syistä.

Flunssa on yksi niistä yleisistä syistä, jotka vievät hajuaistin. Muita tavallisia tapoja kadottaa hajunsa ovat allergia ja krooninen nuha, virusten aiheuttamat sairaudet ja tupakointi. Syyllisiä voivat olla myös nenäpolyypit, päänsisäiset tulehdukset tai verisuonten vuodot. Liuottimille altistuminen saattaa hapertaa hajua, samoin kuin jotkut lääkkeet.

Aistin menettäminen voi hyvinkin liittyä joihinkin neurologisiin sairauksiin tai aivovammoihin. Hajun heikentyminen on esimerkiksi ensimmäinen oire Alzheimerin taudista.

Takaraivolleen kaatuminen saattaa heilauttaa aivoja niin, että kallon etuosasta menevä hentoinen hajuhermo vaurioituu tai jopa katkeaa. Aivotärähdyksen (eli päähän kohdistuneen iskun) seurauksensa hävinnyt haju voi palautua vuoden kuluessa. Ellei niin käy, aisti katsotaan menetetyksi.

Jos hajuaisti todella huolettaa, kannattaa siis mennä lääkäriin.

Lähteet:
http://www.terve.fi/terveyden-abc/hajuaistin-menetys
http://www.terve.fi/flunssa/moni-sairaus-voi-vieda-haju-ja-makuaistin
http://www.hoitonetti.fi/sairaudet/hajuaistin_h%C3%A4vi%C3%A4minen/
http://www.hoitonetti.fi/oireet/haju-_ja_makuaistin_heikkeneminen/
http://suomenkuvalehti.fi/files/library/attachments/Haistatko,%20muistat...

Kommentit (0)

Vastauksesi