Mihin lumen valkoinen väri joutuu kun lumi sulaa?

Mihin lumen valkoinen väri joutuu kun lumi sulaa?

Vastaus

Hei!

iGS:n arkistosta löytyi selvitystä tähänkin kiperään kysymykseen. Aluksi Ilmatieteenlaitoksen vastaus kysymykseen "Miksi lumi on valkoista":

"Lumen väri liittyy auringonvaloon, sen suoriin säteisiin ja niiden heijastuksiin ilmakehässä. Heijastunutta säteilyä kutsutaan hajasäteilyksi. Auringosta tuleva valo on valkoista kulkiessaan suoraan ilmakehän läpi kohti maata. Valkoinen auringonvalo sisältää kaikki eri aallonpituuksilla olevat värit, niin sanotun spektrin.

Ilmakehässä on vettä vesihöyrynä, vesipisaroina ja jäätyneenä lumena tai jääkiteinä. Vesi on väritön, läpinäkyvä aine. Lumi ja jääkiteet ovat vedestä syntyessään myös värittömiä, jolloin niistä heijastuu koko niiden vastaanottama värispektri eli valkoinen valo. Se näkyy valkoisena valona kaikissa niissä olosuhteissa, jolloin spektri ei hajoa. Spektri hajoaa esimerkiksi sateenkaaressa. Silloin valkoinen valo siroaa (heijastuu) vesipisaroista eri aallonpituuksilleen.

Itse asiassa lumi ei ole aivan valkoista, vaan puhtaimmillaan kirkkaalla ilmalla sinertävää. Tällöin lumi heijastaa taivaan sineä. Ilmiön huomaa parhaiten illalla lähellä auringonlaskun aikaan lumipinnan varjoista.

Muun väriset kuin sinertävät lumet johtuvat siitä, että lumikiteisiin on takertunut runsaasti voimakkaan värisiä pienen pieniä hiukkasia. Toisinaan tuuli irrottaa Saharasta hiekkahiukkasia, jotka kevyen kevyinä kulkeutuvat ilmavirtausten mukana meille asti. Lopulta meillä ne satavat maahan lumen mukana. Esimerkiksi hiekkahiukkaset värjäävät lumen omalla värillään."
http://www.fmi.fi/kysymyksia/index_5.html#4

Yleisradion Umpimähkä-ohjelmassa tätä kysymystä on myös pohdittu ja heidän antamansa vastaus oli tällainen: "Kun lumi sulaa vedeksi, sen kiderakenne hajoaa. Vesi ei heijasta valoa yhtä tehokkaasti kuin lumi, vaan suuri osa valosta menee siitä läpi. Siksi se ei näytä valkoiselta, selvittää tähtitieteilijä ja lumitutkija Sanna Kaasalainen." http://www.yle.fi/umpimahka/

Kommentit (0)

Vastauksesi