Mihin liittyvät hienot kullatut symbolit isoissa mustissa ovissa Fredrikinkatu 40:n kohdalla?

Mihin liittyvät hienot kullatut symbolit isoissa mustissa ovissa Fredrikinkatu 40:n kohdalla?

Fredrikinkadulla Lutherin kirkon ja K-marketin välissä on hienot isot mustat ovet, joissa on kullattuja symboleita. Oven luona ei lue mitään mihin ne voisivat liittyä ja kiinnostaakin mitä symboleita ne on sekä mitä ovien takaa löytyy.

Kuvat: 
Vastaus

Fredrikinkatu 40:ssa ja Eerikinkatu 15-17:ssa sijaitsee ns. Nymanin talo. Kauppaneuvos Arthur Nymanin rakennuttaman talon vanhin osa valmistui Fredrikinkadun varrelle vuonna 1893. Korttelissa sijaitsi Nymanien kauppapuoti (Eerikinkadun puolella). Vanha osa jäi Martti Välikankaan suunnittelman uudisrakennuksen sisään. Tämä Erkinlinnaksi kutsuttu rakennus valmistui 1927 ja se edustaa hienolla tavalla 1920-luvun klassismia. Talon rautaportissa on upeat art deco -henkiset koristekuviot, jotka kertovat että se on peräisin 1920-luvulta. Ne eivät varsinaisesti symboloi tai merkitse mitään, mutta niissä on haettu art decolle tyypillisiä vaikutteita ns. primitiivistä kulttuureista ja taiteista. Kuviot muistuttavat vieraiden kielten kirjainmerkkejä.

Korttelin omistaa asunto-osakeyhtiä Erkinlinna ja se sisältää nykyään lähinnä yksityisasuntoja. Arthur Nymanin kauppahuone lopetti toiminta rakennuksessa vuonna 1967. Eerikinkadun puolella rakennusta sijaitsee KAVI:n elokuvateatteri Orion, joka on toiminut elokuvateatterina jo vuodesta 1927 lähtien aluksi nimellä Bio Athena. Elokuvateatteri Orion on harvinaisen kaunis ja arvokas esimerkki suomalaisesta art deco -tyylistä. Siinä on nähtävissä paljon samoja mustaa ja kultaa sisältäviä elementtejä kuin Fredrikinkadun puoleisessa rautaportissa.   

Kommentit (0)

Vastauksesi