Mihin kansanlauluun Tapio Rautavaaran Juokse sinä humma pohjautuu?

Mihin kansanlauluun Tapio Rautavaaran Juokse sinä humma pohjautuu?

Vastaus

Lasse Erolan kirjoittamassa Rautavaara-elämäkerrassa kerrotaan, että laulun pohjana on vanha kansanperinneteksti, josta levytyskappaleessa on jäljellä vain "Juokse sinä humma kun tuo taivas on niin tumma ja kotia pitkänlainen matka". Erkki Ala-Könnin toimittamassa Härmän laulukirjassa "Rekilaulu" alkaa näin: "Eihän se oo kumma, kun poika on tumma, kun tummat on sen elonpäivät. Lapsuuren retket ja nuoruuren retket ne äitini kätkyhyn jäivät". Kirjan mukaan laulu viehätti Rautavaaraa, mutta hänen ohjelmistoonsa siinä oli tässä muodossa liikaa rehvakkuutta ja uhoa. Hän muokkasi sanoja, lisäsi elämänfilosofiaa ja lievensi tekstiä sopivammaksi.

Juokse sinä humma -kappaleen nuotinnos löytyy esimerkiksi Suuren toivelaulukirjan osasta 6. Laulun esittelytekstissä todetaan: "Tapio Rautavaaran mukaelma rekilaulusta, jonka sävelmään hän lisäsi loppukaneetiksi tuon Hummani hei... Tällä sävelmällä on laulettu myös Utajärvellä muistiin merkittyä kansanlaulua Lahella se seilasi."

Ala-Könnin laulukirjaa ei ole helmet-kirjastojen kokoelmissa, eikä liioin utajärveläistä kansanlaulua löytynyt kuunneltavaksi, joten melodian samankaltaisuudesta ei voi sanoa mitään. Rekilauluhan sinällään on yleisnimitys 1800-luvun yleensä nelisäkeiselle ja yksisäkeistöiselle kansanlaulutyypille. Rekilaulut olivat 1800-luvun Suomessa suosittu laulumuoto.

Kommentit (0)

Vastauksesi