Mihin kaikkiin kieliin J.R.R Tolkienin haltiakieli pohjautuu?

Mihin kaikkiin kieliin J.R.R Tolkienin haltiakieli pohjautuu?

Vastaus

Hei!

Kirjailija ja kielitieteilijä J.R.R. Tolkien kehitti keinotekoisia kieliä, joista varhaisin oli quenya. Tolkien alkoi luoda quenyaa viimeistään vuonna 1915. Quenyan "ainesosiksi" Tolkien luetteli eräässä yhteydessä latinan, kreikan ja suomen. Quenya on sindarin ohella yksityiskohtaisimmin kuvattuja Tolkienin luomista kielistä. Suuri yleisö sai ensikosketuksen kieleen Taruun sormusten herrasta (1954–1955) sisältyneiden näytteiden myötä.

Sindarin ääntötapa ja osa kieliopista perustuu puolestaan kymriin, ja kielen lukuisat konsonanttimuutokset ovat vastaavia kuin lukuisissa kelttiläisissä kielissä. Muita sindariin vaikuttaneita kieliä olivat muinaisenglanti ja muinaisnorja. Sindaria kirjoitetaan useimmiten latinalaisilla aakkosilla, mutta Tolkien kehitti teoksiensa maailmaa varten myös cirth- sekä tengwar-kirjaimistot.

Haltiakielet herättivät heti monien lukijoiden mielenkiinnon, mutta aluksi kieliä tutkittiin lähinnä yksityisesti. Tutkimustuloksia alettiin tuoda julkisuuteen 1960-luvun puolivälin jälkeen, kun Taru Sormusten Herrasta kasvatti suosiotaan ja Tolkien-fanien yhdistyksiä perustettiin. Näinä päivinä kielestä kiinnostuneet on mahdollista jakaa "puhujiin", joiden kiinnostus kohdistuu haltiakielten käyttämiseen, ja "tutkijoihin", jotka keskittyvät kielten kuvailuun ja analysointiin.

Lähteet:

Haltiakielet Kontuwikissä:
http://wiki.kontu.info/Haltiakielet

Harri Perälän artikkeli "Tolkienin haltiakielet":
http://www.sci.fi/~alboin/tolkien/kielet/haltiakielet.htm

Quenya Wikipediassa:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Quenya

Sindar Wikipediassa:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sindar_(kieli)

Quenyan ja suomen yhtymäkohdista verkossa:
http://www.sci.fi/~alboin/finnquelinks.htm

Tolkienin elämänvaiheet:
http://www.tolkiensociety.org/tolkien/biography.html

Kommentit (0)

Vastauksesi