Mihin jääkausi siirsi pintamaata Baltian kilven päältä?

Mihin jääkausi siirsi pintamaata Baltian kilven päältä?

Sanotaan että Baltian kilpi sisältää yhtä paljon arvokkaita mineraaleja kuin Kongon maaperä. Kongossa niitä mineraaleja kuitenkin siivilöidään ja suodatetaan irtonaisesta pintamaasta, mikä on halpaa. Meilläkin on rautaa kerätty soista ja järvistä, mutta vaikka peruskalliosta on kautta aikain liuennut mineraaleja pintamaahan (joka pitkään oli enimmäkseen epäorgaanista), meillä tämä pintamaa on ohutta, koska jääkausi siirsi metrien edestä pintamaata jäätiköiden tieltä, ja sirotteli sen sinne tänne. Jäjlellä olevia mineraaleja joudutaan siis kaivamaan esiin peruskalliosta, mikä on kallista.
Mutta onko sitä tutkittu tai edes pohdittu mihin se mineraalipitoinen pintamaa täältä Baltian kilven päältä on siirtynyt, ja ovatko ne mineraalit siellä yhtän helpommin käytettävissä, vai ovatko ne sironneet niin pahasti ettei niitä enää voi haalia kasaan?

2 vastausta
11.10.201815:19
29714
31

Vastaus kysyjän esittämään ongelmaan saattaisi löytyä Kalle Taipaleen ja Matti Saarniston kirjasta Tulivuorista jääkausiin. Suomen maankamaran kehitys (WSOY 1991). Tietääkseni paras suomenkielinen yleisesitys aiheesta.

Kommentit (0)
09.10.201817:34
23755
21

Jääkausi ei ole ainoa prosessi, joka on kuljettanut pintamaata Blatian kilven päältä muualle. Kilven päällä ammoin olleet poimivuoristot ovat kuluneet ja madaltuneet lähinnä hiekkamyrskyjen voimalla niin, että vain vuorten alimmat kerrokset jäivät jäljelle. Tämä tapahtui siihen aikaan, kun monisoluisia eliöitä ei vielä ollut, eikä kuivalla maalla ollut elämää.

En tiedä mitä kaikkia muita prosesseja täällä on aikojen kuluessa riehunut, mutta eiköhän suurin osa  pintamaasta ole kulkeutunut muualle jo ennen tätä ihan viimeisintä jääkautta. Niitäkin kun on ollut jo monta.

Lisäys: Lisäsin linkin oppaaseen, jossa hyvin lyhyesti kuvataan Suomen maaperän kehitysvaiheita. Asiasta löytyy parempiakin esityksiä, esimerkiksi koulujen nettimateriaaleista, mutta tämä nyt sattui käsiin ekana.

Kommentit (0)

Vastauksesi