Migreenipiikki

Migreenipiikki

Mitä lääkeaineita sairaalassa annetava migreenipiikki sisältää ja milloin on syytä mennä piikille? Saako sen, kunhan vaan menee? Estääkö jo otettu migreenin täsmälääke piikittämistä?

Vastaus

Kysy.fi:ssä emme ole terveysalan ammattilaisia, joten emme anna varsinaisia hoitoa koskevia neuvoja. Ota yhteyttä terveyskeskukseen, lääkäriasemalle tai terveysneuvontanumeroon (linkki alla). Tärkeintä on keskustella asiasta terveydenhuollon asiantuntijan kanssa, koska vain lääkäri pystyy tapauksen perusteella päättämään, mikä lääkitys sopii parhaiten.

Löydät Google-haulla esim. migreenin Käypä hoito -suosituksen. Migreenikohtauksiin käytetään erilaisia lääkkeitä, tavallisia kipulääkkeitä tai voimakkaampia kipua lievittäviä lääkkeitä. Vaikean tai invalidisoivan migreenikohtauksen ensisijaiseksi hoidoksi ehdotetaan triptaaneja.

Injektiona annetaan esim. Imigran-nimistä valmistetta, joka sisältää sumatriptaania. Sitä käytetään todennäköisesti sairaalassakin. Tapauskohtaisesti varmasti arvioidaan, mitä lääkettä käytetään ja onko piikki tarpeen vai ei. Sairaalapäivystykseen piikitettäväksi hakeudutaan vain terveysasemien ollessa kiinni.

Ennen kuin "vaan menee" päivystykseen, kannattaa keskustella estolääkityksestä lääkärin vastaanotolla.

Löydät Terve.fi:n artikkelista lisää tietoa, milloin triptaaneja ei käytetä. Lääkkeiden pakkausselosteissa kerrotaan myös, missä tapauksissa lääke ei sovi käyttöön.

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi