Mietin onko maailmassa velkavapaata rahaa?

Mietin onko maailmassa velkavapaata rahaa?

Dollari ja Euro on hyviä esimerkkejä velasta. Onko esim Kiinan, Venäjän ja Sveitsin raha yksiköt vapaata yksityisten pankkien luomasta rahasta? Luovatko niissä maissa valtio rahan? Sain selville että ainoastaan Pohjois-Koreassa, Iranissa ja Kuubassa ollaan vapaita Rothschildin keskuspankeista.
http://www.fourwinds10.net/siterun_data/government/banking_and_taxation_irs_and_insurance/social_security/news.php?q=1320062234

Vastaus
02.01.201705:14
2272
35

En ole taloustieteilijä, mutta vastaan maallikkopohjalta että EI. Kaikki raha on velkaa. Kun kenellä tahansa maapallon ihmisellä on (virallista) rahaa, on se raha eräänlainen velkakirja, jota vastaan joku antaa mitä rahan haltija sitten vaihdossa haluaakaan. Ennen vanhaan setelissä lukikin, että tyyliin Suomen Pankki on maksava tätä vastaan sen ja sen verran kullassa (kun oltiin kultakannassa). Pankki takaa velkakirjan.

Bitcoinit ja Monopoli-pelin, Afrikan Tähden yms. rahat ovat leikkirahoja. Ne eivät ole velkaa.

Kun omistat tavaran, se ei ole enää velkaa, sillä on vain joku arvo (esim. autolla tai kultakolikolla) - se arvo minkä joku toinen siitä on valmis maksamaan.

Käsitän, että yksityistalouden velka ja valtionvelka ovat aivan erilaisia asioita, jotka usein sotketaan toisiinsa. Kaikki (toimivat) valtiot ovat velkaa toisilleen, ja sillä maailma pyörii. Kansalainen ei voi "ostaa itseään ulos systeemistä" vaikka maksamalla osuutensa Suomen valtionvelasta. Valtionvelka ei ole sillä tavalla hankala asia kuin yksityistalouden (liian suuri) velka.

Oikea ekonomisti osaisi kertoa tarkemmin ja myös korjata edellä kirjoittamassani olevat virheet, epätarkkuudet ja väärinkäsitykset. Sitä odotellessa...

 

Kommentit (0)

Vastauksesi